Anghel Toma (str. Emil Racovita nr. 8, bloc U1): In ultima vreme se vorbeste tot mai mult de remunerarea presedintilor de comitet si comisiei de cenzori. Ce acte normative reglementeaza acest lucru?
Daca in vechea legislatie accentul cadea pe voluntariat, iar in cazul administratorilor exista un barem al indemnizatiilor, in functie de numarul de membri ai asociatiei, acum totul e lasat la latitudinea asociatiilor. Daca se apreciaza ca intre membrii asociatiei nu-i nici o persoana interesata sa faca treaba fara bani se poate stabili fie o indemnizatie lunara, fie acordarea de prime, periodic. Remunerarea presedintelui de comitet, a sefului comisiei de cenzori sau a altor persoane cum ar fi responsabilii de scara, precum in cazul blocurilor gigant, poate fi hotarata numai de catre adunarea generala.
Laura Barbu (bd. Chisinau nr. 75, blocul A14): E obligatoriu ca administratorul sa se ocupe de ajutoarele banesti primite de familiile nevoiase pentru acoperirea cheltuielilor cu agentul termic? Credeti ca e ilegal sa pretinda diverse sume de bani pentru acest serviciu suplimentar? Penalizarile pentru o factura neachitata din neglijenta de administrator sunt suportate de restantieri sau de catre cel ce a cauzat prejudiciul?
Desigur, printre atributiile administratorului nu se numara strict si intocmirea de tabele, depunerea de cereri si obtinerea de ajutoare pentru caldura, dar el se ocupa in mod expres de incasarea cotelor de intretinere si achitarea facturilor. Or, n-ar fi posibil ca altcineva decat administratorul sa faca acest serviciu ce poate fi numit adiacent. Da, pentru un serviciu suplimentar se pot emite pretentii materiale pentru indemnizatia acordata, dar nu si de la cei care nu beneficiaza de compensatii. Penalizarile facturii restante nu pot fi puse in seama restantierilor, ci a celui care a neglijat plata la timp a facturii.