Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, un apel către medicii din localitate pentru a se implica în campania de vaccinare, în caz contrar existând riscul de a nu putea deschide cinci centre de vaccinare pregătite și avizate de DSP.
„Din păcate, avem aici o mare problemă. Nu sunt doritori”, a spus Ion Lungu.
A avut discuții la DSP Suceava, s-a adresat Colegiului Medicilor Suceava, a discutat și cu medici de familie… Degeaba, se plânge primarul.
Din păcate, sunt doar trei medici doritori. Nu avem un echipaj complet să deschidem măcar un centru
Ion Lungu, primarul Sucevei:
Potrivit primarului, dacă se va merge doar pe un singur flux de vaccinare, este necesară o structură de minimum 10 medici, 20 de asistenți medicali și 10 registratori.
Primarul cere indemnizație suplimentară pentru medicii coordonatori
Marea problemă, în opinia edilului, ar fi lipsa unei indemnizații suplimentare pentru medicii coordonatori, motiv pentru care nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea.
„Vă spun că niciun medic nu vrea să fie medic coordonator din simplul motiv că nu au indemnizație suplimentară, toți medicii fiind plătiți la fel. Din punctul lor de vedere, spuneau medicii de familie, medicul coordonator, care are cea mai mare responsabilitate la acest centru de vaccinare, ar trebui să aibă indemnizație suplimentară”, a arătat Ion Lungu.
Primarul a precizat că medicii sunt plătiți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră.
Fac un apel de suflet la cadrele medicale din municipiul Suceava, în primul rând la medicii din municipiul Suceava disponibili, fie că discutăm de medici de familie, medici pensionari, medici din policlinici private. Este până la urmă o chestiune de responsabilitate civică. Eu zic că nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare.
Ion Lungu, primarul Sucevei:
Primarul liberal a mai arătat că, într-o primă fază, urmează să se deschidă două centre de vaccinare, iar după eliminarea sincopelor înregistrate la livrările de vaccinuri, restul centrelor prevăzute.
Ion Lungu mai spune că, din semnalele primite de la suceveni, populația vrea să se vaccineze în număr mare.
„Ca atare, avem nevoie de cadre medicale, în special de medici. Primăria municipiul Suceava vrea să fie o campanie de vaccinare reușită, să imunizăm cât mai mulți oameni din orașul nostru. Noi am pătimit cel mai mult cu acest coronavirus. Tocmai de aceea, în această etapă trebuie să vaccinăm cât mai mulți suceveni pentru că sunt tot mai mulți doritori”, a declarat Ion Lungu.
În municipiul Suceava funcţionează un centru de vaccinare la Spitalul Județean de Urgență, alte centre fiind în judeţ la spitalele municipale din Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, la spitalele orăşeneşti din Gura Humorului şi Siret, precum şi cel amenajat la stadionul din Vatra Dornei, potrivit Digi24.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro