După controlul din noiembrie, când au descoperit că bazinele de compostare de la stația de sortare au fost construite ilegal, inspectorii de mediu au cerut societății primăriei să le desființeze. Tot atunci au și amendat-o cu 50.000 de lei.
Garda de Mediu a revenit la sfârșitul lunii ianuarie, după ce locuitorii din Cățelu s-au plâns că în ciuda nenumăratelor sesizări, controale și nereguli găsite, stația de sortare continuă să funcționeze și să emane un miros insuportabil din cauza deșeurilor.
Au dat a șasea amendă și au sesizat Parchetul
Ce a constatat Garda de Mediu la ultimul control?
- deșeurile sunt în continuare depozitate în aer liber pe platforma betonată;
- sistemul de ventilație încă nu funcționează;
- celulele de compost nu au fost desființate, așa cum s-a cerut la controlul din noiembrie;
- mai mult, în celulele de compost care ar fi trebuite desființate au fost depozitate deșeuri municipale amestecate.
Pentru toate astea, comisarii au mai dat o amendă, de 100.000 de lei. Este a șasea amendă pe care o primește SD3 Salubrizare și Deszăpezire în ultimul an. Astfel, totalul amenzilor ajunge la aproape 70.000 de euro.
Mai mult, Garda de Mediu a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru nedesființarea celulelor de compost.
Pentru nedesființarea lucrărilor neautorizate (stație de compost), a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, astfel fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă de la 150.000 la 200.000 de lei.
Extras din răspunsul Gărzii de Mediu:
Negoiță: „Suntem amendați fără număr de Garda de Mediu”
Contactat de Libertatea, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, spune că decizia Gărzii de Mediu este „o prostie” pentru că celulele de compost despre care vorbește sunt, de fapt, zone în care se depozitează deșeurile ce nu pot fi reciclate.
Ceea ce contrazice în același timp și Garda de Mediu, dar și SD3 Salubrizare și Deszăpezire, care afirma că sunt bazine de spălat deșeurile reciclabile.
„E o prostie. Nu avem unde duce RDF-ul, dar asta nu e problemă doar la sectorul 3, e problemă în toată țara, la toți cei care sortăm, că aceia care nu sortează nu au problema asta. Pentru că sortăm, iată că avem probleme. Toți suntem amendați fără număr de Garda de Mediu. Nu e nicio zonă de compost, acolo e RDF, fracția care nu poate fi reciclată. Nu are nicio legătură cu compostul. Până nu se deschid fabricile de ciment nu avem unde să le ducem”, a declarat Negoiță.
Peste un an de probleme și amenzi
Libertatea a scris încă din octombrie 2019 despre stația de sortare a deșeurilor făcută pe granița dintre București și Ilfov, la distanță infimă de gospodării, 100 de metri de curți. Oamenilor li s-a spus inițial că în amplasament va fi depozitată sarea necesară pentru deszăpezire.
De-a lungul timpului, vecinii au acuzat de mai multe ori încălcări ale legii, pentru care firma a fost amendată de fiecare dată.
Construirea stației de sortare a costat primăria 11 milioane de euro.
Toate articolele pe acest subiect:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro