Citește și: Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ
În octombrie 2015, comisia olandeză pentru siguranța transporturilor, care a investigat incidentul, a concluzionat că avionul a fost doborât de o rachetă de fabricație rusească și că proiectilul a fost tras de pe teritoriul aflat sub controlul separatiștilor proruși.
În urma acestor concluzii s-a luat decizia instituirii unui tribunal internațional care să judece cazul, în care și-au pierdut viața 298 de persoane din 17 țări, printre care 196 olandezi, dar Rusia a blocat inițiativa.
Ministrul de externe Bert Koenders a afirmat într-un comunicat, miercuri, că echipa de investigație condusă de Olanda, care include de asemenea Australia, Belgia, Malaezia și Ucraina, va continua să funcționeze în timpul „fazei de urmărire penală”. Suspecții încă nu au fost numiți, menționează Reuters.
Rusia a respins acuzațiile anchetei penale internaționale privind cauzele distrugerii în 2014 a aeronavei zborului MH17 care, potrivit parchetului olandez, a fost doborâtă de o rachetă adusă de pe teritoriul rus.
„Rusia este dezamăgită de faptul că situația în jurul anchetei privind catastrofa nu se schimbă. Concluziile Parchetului olandez confirmă că ancheta este părtinitoare și politic motivată. Desemnarea în mod arbitrar a unui vinovat și crearea rezultatelor scontate a devenit o regulă în rândul colegilor occidentali”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Citește și: Atleții români, reprofilați pe videochat! Sportivă medaliată cu aur, ”săltată” de mascați