Samuel Paty, un bărbat de 47 de ani, profesorul de istorie-geografie care a fost ucis cu cuțitul, vineri, de un rus de origine cecenă, într-un atac terorist dintr-o suburbie vestică a Parisului, le arătase anterior elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, ca parte a unei lecții despre libertatea de exprimare, au declarat părinții, citați de Reuters.

Pentru musulmani, orice reprezentare a profetului Mahomed este o blasmefie.

Unul dintre părinți, Nordine Chaouadi, tatăl unui elev de 13 ani, a declarat însă că profesorul îi invitase pe elevii musulmani să părăsească pentru un timp clasa, pentru a nu fi martori la momentul în care el le va arăta caricaturile celorlalți copii. Chaouadi a spus că fiul său a interpretat măsura profesorului ca pe o dovadă de bunătate și de respect pentru credința sa.

”A făcut-o pentru a proteja copiii, nu pentru a-i șoca”, a explicat pentru agenția de presă părintele.

Unii părinți au fost însă nemulțumiți. Două sau trei zile mai târziu, la școală a avut loc o ședință, cu profesorul, directorul și un oficial al autorităților din domeniul educației.

”A decurs bine. Nu au existat țipete. Soția mea a luat parte la ședință. Mi-a spus că era pur și implu un om care a făcut o greșeală, că așa ceva i se întâmplă oricui”, a adăugat Chaouadi.

Un alt bărbat care a precizat că fiica sa a fost în clasă a avut o relatare asemănătoare. Însă acesta l-a catalogat pe profesor drept un golan și a postat un video în care îl critica pe o rețea socială. Apoi, acest clip a fost distribuit de mai multe ori, inclusiv de pe contul unei moschei.

În clip, omul lansa un apel: ”Dacă vreți să ne unim forțele și să spunem ”opriți, nu ne atingeți copiii”, atunci trimiteți un mesaj”.

Acest golan nu ar trebui să rămână în sistemul național de educație, nu ar trebui să mai fie lăsat să predea copiilor noștri. Ar trebui să meargă să se educe”, mai spunea el.

Atacatorul, un tânăr cecen născut la Moscova

Este neclar dacă atacatorul, care a fost ucis ulterior de poliție, văzuse clipul video.

Identitatea autorului atacului, asupra căruia s-a găsit un act de identitate, a fost confirmată de anchetatori, potrivit sursei judiciare. Acesta ar fi un cecen rus de 18 ani, născut la Moscova.

El era cunoscut pentru antecedente de drept comun, dar dispunea de un cazier curat şi nu era cunoscut ca extremist.

Acesta l-a ucis pe profesor, apoi l-a decapitat, la ieșirea din școală, cu un satâr. Apoi, el a fotografiat victima și a postat imaginea pe un cont de pe o rețea socială, cu mesajul: ”Abdullah, servitorul lui Allah”.

Ulterior, martorii au declarat că atacatorul a strigat “Allahu Akbar”, înainte de fi împușcat de polițiști.

Între timp, patru persoane, între care un minor, care fac parte din anturajul familiei suspectului, au fost arestate.

Ulterior, alte cinci persoane au fost arestate de polițiști. Printre cele cinci persoane figurează doi părinţi ai unui elev de la colegiul din Conflans-Sainte-Honorine, unde lucra victima.

Aceste persoane avuseseră un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mahomed pe care acesta le arătase în clasă.

Mesajul Charlie Hebdo

Atacul, care s-a produs în jurul orei 17:00, a generat un val de emoţie şi de mânie.

Parchetul naţional antiterorist (PNAT) a anunţat că s-a sesizat din oficiu pentru capete de acuzare privind un „asasinat în legătură cu o acţiune teroristă şi cu o asociere teroristă criminală de răufăcători”.

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanţă specială din Paris.

Într-un comunicat, săptămânalul satiric şi-a exprimat vineri seara „sentimentul său de oroare şi revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”.

„Intoleranţa religioasă tocmai a trecut un nou prag şi nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-şi impune teroarea în ţara noastră”, continuă Charlie Hebdo.

Macron: ”Compatriotul nostru a fost victima unui atentat terorist islamist tipic”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri seara că profesorul decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, la nord-vest de Paris, a fost victima unui „atentat terorist islamist tipic” şi a asigurat că „obscurantismul şi violenţa care îl însoţesc nu vor câştiga”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Cum a dus o lecție despre libertatea de exprimare în Franța la decapitarea profesorului, într-un atac terorist
Emmanuel Macron FOTO: EPA

„Unul dintre concetăţenii noştri a fost asasinat astăzi pentru că el preda, pentru că el îi învăţa pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede şi de a nu crede”, a spus preşedintele, sobru, la colegiul din Bois d’Aulne, unde profesase victima.

El a plecat după aproape o oră şi jumătate de discuţii cu cadrele didactice aflate în stare de şoc. Preşedintele a prezentat condoleanţe familiei şi apropiaţii profesorului ucis.

Exprimându-şi sprijinul pentru întreaga echipă didactică a colegiului din Bois d’Aulne, el s-a adresat tuturor cadrelor didactice din Franţa, declarând că „naţiunea întreagă va fi alături de ele, în prezent şi în viitor, pentru a le proteja, a le apăra, pentru a le permite să-şi facă meseria, cea mai frumoasă dintre toate, pentru că-i face pe cetăţeni liberi”.

Nu este o întâmplare, dacă în această seară un profesor a fost ucis de un terorist este pentru că acesta a vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii noştri cetăţeni liberi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron:

„Această este bătălia noastră”, a exclamat el.

Ministrul educaţiei Jean-Michel Blanquer a indicat că îi va primi sâmbătă pe reprezentanţii personalului didactic de la liceu şi părinţi ai elevilor. El se va adresa de asemenea prin video tuturor profesorilor, personalului din educaţie şi familiilor lor pentru a exprima o „reacţie de solidaritate absolută şi de soliditate a întregii noastre instituţii”, a scris ministrul pe Twitter.

Emmanuel Macron a exprimat de asemenea mulţumiri forţelor de ordine care „au intervenit cu un curaj exemplar şi cu o rapiditate excepţională pentru a pune capăt cursei mortale a acestui terorist”.

Schimbări suspecte în piața „păcănelelor”! Un Ordin dat peste noapte a băgat industria în vrie! Cine câștigă de pe urma deciziei
PARTENERI - GSP.RO
Schimbări suspecte în piața „păcănelelor”! Un Ordin dat peste noapte a băgat industria în vrie! Cine câștigă de pe urma deciziei
Ce DRAMĂ pentru Adriana Iliescu. A primit lovitura de grație, chiar acum! E atât de trist...
Playtech.ro
Ce DRAMĂ pentru Adriana Iliescu. A primit lovitura de grație, chiar acum! E atât de trist...
Ultimele ore ale bărbatului ucis în scara blocului, la Brașov. Iulian a sfârșit înjunghiat după ce a chemat acasă o fată cunoscută pe Internet
Observatornews.ro
Ultimele ore ale bărbatului ucis în scara blocului, la Brașov. Iulian a sfârșit înjunghiat după ce a chemat acasă o fată cunoscută pe Internet
Horoscop 13 aprilie 2021. Berbecii au nevoie de revigorare pentru a-și debloca propriile gânduri
HOROSCOP
Horoscop 13 aprilie 2021. Berbecii au nevoie de revigorare pentru a-și debloca propriile gânduri
Discuţia integrală dintre Paula Herlo şi Ludovic Orban: „Nu sunt obligat să vorbesc, să mă luaţi la întrebări”
Știrileprotv.ro
Discuţia integrală dintre Paula Herlo şi Ludovic Orban: „Nu sunt obligat să vorbesc, să mă luaţi la întrebări”
INCREDIBIL | Sergiu i-a cerut lui Cătălin Moroşanu să-i cumpere o altă casă. Cum a reacţionat sportivul când a auzit
Telekomsport
INCREDIBIL | Sergiu i-a cerut lui Cătălin Moroşanu să-i cumpere o altă casă. Cum a reacţionat sportivul când a auzit
12 țări în care poți merge în vacanță, dar și să muncești 'de acasă' (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
12 țări în care poți merge în vacanță, dar și să muncești 'de acasă' (PUBLICITATE)