„Acest sistem nu are nevoie de legi și de proceduri birocratice, ci are nevoie de suflul libertății. E nevoie nu de tehnocrați, ci de oameni care iubesc libertatea”, a declarat Cristian Preda în cadrul conferinței „Ce mai înseamnă a învăța și cum începe anul academic în România Educată”, organizată la Humanitas Cișmigiu astăzi, 1 octombrie.
„Palatul Cotroceni i-a cerut demisia”
La eveniment a fost prezentă și jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit, într-un articol publicat pe PressOne, frauda academică a ministrului Sorin Cîmpeanu. Aceasta a declarat că apreciază demisia acestuia din funcția guvernamentală drept „un gest normal”, și nu o chestiune extraordinară.
„Cred că ar trebui să ne uităm la context: Sorin Cîmpeanu nu și-a dat demisia pentru că a analizat ce este mai bine pentru viitorul acestei țări. I-a fost cerută. Am certitudinea că i-a fost cerută de la Palatul Cotroceni, pentru că risca să pericliteze și mai mult imaginea României Educate, proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis, pe care eu una n-am reușit să-l înțeleg”, a declarat ziarista.
Tăcerea rectorilor
Cristian Preda, care a fost primul cadru universitar care a protestat față de plagiatului lui Sorin Cîmpeanu, a mai vorbit în conferință și despre teama unor rector de a vorbi ca să nu fie penalizați la fondurile primite de la bugetul de stat.
Profesorul se teme de director sau de inspector, profesorii universitari se tem de rectori, rectorii se tem de președintele rectorilor. În loc să producem teamă, trebuie să găsim resorturile libertății.
Cristian Preda, profesor universitar:
„Înaintea lui Cîmpeanu au existat președinți ai Consiliului Național al Rectorilor care, atunci când vreunul dintre responsabilii unei universități a zis ceva, au tăiat repede banii. De altfel, și Cîmpeanu a tăiat, din vară în toamnă, fondurile unora dintre universitățile care nu s-au aliniat în ultimele luni și săptămâni poziției sale. Dar acești rectori n-au vorbit public din teama că vor încasa din nou o scădere”, a mai spus profesorul Preda.
Un decalog al revendicărilor pentru un sistem mai bun de educație
În cadrul aceleiași conferințe, Cristian Preda a formulat „Zece cereri pentru un plus de credibilitate a lumii universitare”, în care se adresează tuturor decidenților politici relevanți din statul român. În continuare redăm revendicările sale:
„1. Dlui Nicolae Ciucă, premierul României: faceți o copie a tezei Dvs. de doctorat și trimiteți-o celor 13 membri ai comisiei CNATDCU, spre verificare! Doar așa se poate ocoli decizia CCR, care a blocat sesizarea CNATDCU de către oricine suspectează că un cetățean român, inclusiv un premier, a furat când a semnat o teză.
2. Membrilor Consiliului Național al Rectorilor: puneți urgent pe agenda Dvs. alegerea unui alt președinte al acestui for! Nu-l puteți menține pe Cîmpeanu, dacă vreți să fiți credibili în fața celor care v-au ales și, în general, în fața societății. (n.r., în prezent conducerea CNR este asigurată de un președinte interimar)
3. Comisiilor de educație din Parlament: chemați-i la audieri pe miniștrii acuzați de fraude universitare, inclusiv din actualul guvern. Veți spori în acest fel reputația legislativului de apărător al drepturilor, inclusiv al drepturilor de proprietate intelectuală.
4. Rectorilor și decanilor din universități: penalizați-i pe profesorii care, din diverse motive, inclusiv din superficialitate, au girat teze copiate neatribuindu-le, timp de zece ani, noi locuri la doctorat! Iar în caz de recidivă, suspendați-le dreptul de a îndruma doctoranzi.
5. Dlui. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, depozitara legală a lucrărilor de doctorat: digitalizați tezele! Azi, ele nu pot fi consultate decât în sală și e complet interzisă copierea lor. Desființați procedurile care limitează sever libertatea cercetării!
6. Dlui. Bogdan Aurescu, ministrul de externe: solicitați-i lui S. Cîmpeanu demisia din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și cereți-le rectorilor din AUF scuze pentru că ați susținut un plagiator.
7. Dlui Vasile Dâncu, ministrul apărării: desființați Colegiul Național de Apărare! Această pseudo-instituție de educație, moștenitoare serviciului de propagandă al armatei ceaușiste a creat o rețea de control militar asupra instituțiilor civile, diminuând în mod grav calitatea democrației din România.
8. Viitorului ministru al educației: faceți o consultare veritabilă în privința legislației privitoare la educație și, în locul unei noi legi, abrogați dispozițiile stupide în vigoare!
9. Guvernului: dublați alocația de bază pentru un student! Azi ea e de 100 de euro pe lună, de trei ori mai puțin decât decontează tot guvernul pentru un loc la o grădiniță.
10. Dlui președinte Iohannis: anunțați luni, la deschiderea anului universitar, că până la încheierea mandatului Dvs., nu veți mai semna decrete de numire în funcție pentru vreun ministru cu probleme de integritate, inclusiv academică.”
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 02.10.2022, 12:37
Corect, desființați CNA ul, e inutil. DAR SA ZICĂ ASTA *** CRISTI PREDA, ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
viola_sempre • 02.10.2022, 10:16
Dar securistilor *** de la USR nu le cere nimic?
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.
FreemanAteu • 01.10.2022, 17:47
Colegiul National de Aparare a devenit un fel de Stefan Ghoergiu, e filiera prin care se instituie controlul securitatii asupra institutiilor publice civile. Institutiile civile au nevoie de profesionisti , de oameni capabili, nu de politruci securistoizi... ar fi normal sa urmeze asa numitul Colegiu cei din armata, servicii, din institutiile de forta...