UPDATE ora 19:10. Circa 50 de persoane se află la această oră în Piața Victoriei și cer demisia premierului Viorica Dâncilă.
Vineri, 27 aprilie, Klaus Iohannis a cerut demisia Vioricăi Dăncilă. „Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României”, a declarat șeful statului, într-o declarație de presă făcută la Palatul Cotroceni.
Președintele României, Klaus Iohannis, a a mai declarat că retrage încrederea acordată premierului Viorica Dăncilă și solicită public demisia acesteia.
Reacția internauților nu a întârziat să apară, iar sute de oameni vor să iasă în stradă pentru a cere demisia premierului Viorica Dăncilă. Aceștia au anunțat că vor ieși în stradă în aceasă seară, la ora 19:00 și se vor strânge în Piața Victoriei.
Oficial, președintele nu poate să retragă încrederea acordată Guvernului. Astfel, cererea președintelui este de fapt doar o declarație. Parlamentarii sunt cei care pot face acest lucru, printr-o moțiune de cenzură. Acest lucru este stipulat în Constituția României.
Articolul 107 al Constituției României:
(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.
Potrivit Constituției, Guvernul poate fi demis prin moțiune de cenzură. Asta înseamnă, practic, retragerea încrederii acordate Executivului la învestire.
Citește și
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro