În fața ambasadei ruse din Berlin, susținătorii lui Navalnîi au afișat mai multe pancarte pe care scria „Putin este un ucigaș” și „Putin la Haga”.
Meeting against the #Putin regime in #Berlin, just now.#Navalny pic.twitter.com/MoOL7m1dDU
— Jan Claas Behrends (@jcbehrends) February 16, 2024
LIVE: Alexiei Navalny supporters hold vigil in front of Russian embassy in Berlin https://t.co/FTKWEhAOs0
— Reuters (@Reuters) February 16, 2024
Spontane Kundgebung vor der russischen Botschaft in Berlin. #Navalny pic.twitter.com/sdeHGGftwf
— Jan Rosenkranz (@RosenkranzJan) February 16, 2024
La Paris, protestatarii au ținut bannere pe care scria „Putin asasin” și „Putin este un criminal”.
À Paris, des dizaines de personnes se sont rassemblées près de lambassade russe, après la mort dAlexeï Navalny. Olga Velichkyna, 60 ans, lui rend hommage avec un chant russe du 18e siècle, qui évoque lhistoire dun jeune homme sévadant de prison. pic.twitter.com/ODtZFh2PtW
— saSCha (@saschagarcia_) February 16, 2024
People with placards 'Putin is a Murderer' gather for a demonstration to late opposition leader and anti-corruption activist Alexey Navalny following the announcement of his death, near the Russian Embassy in Paris, France, 16 February 2024. 📸 EPA / Yoan Valat #Navalny pic.twitter.com/BZORfNOZ9G
— EPA Images (@EPA_Images) February 16, 2024
Între timp, în fața ambasadei Rusiei din Londra, au fost depuse flori în memoria principalului critic al Kremlinului.
Vigil to pay tribute to @navalny held opposite the @RussianEmbassy in London this afternoon pic.twitter.com/vOUfNcP0pe
— Léna Job (@Lena_Job1) February 16, 2024
Și la Roma s-au adunat oameni pentru a onora memoria acestuia.
Rușii protestează în tăcere
Tot vineri, autorităţile de la Moscova i-au avertizat pe locuitorii capitalei ruse împotriva oricăror demonstraţii „neautorizate” după anunţul morţii lui Aleksei Navalnîi.
„Organizarea sau desfăşurarea de adunări neautorizate, apelurile şi participarea la astfel de evenimente constitutie o infracţiune administrativă”, a avertizat Procuratura Generală din Moscova, spunând că „avertizează împotriva oricărei încălcări a legii”.
În Rusia, orice critică publică a puterii este pasibilă de închisoare.
Însă în mai multe oraşe din ţară, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la monumentele victimelor represiunii politice din URSS, în semn de omagiu pentru Aleksei Navalnîi.
Pe podul Bolşoi Moskvoreţki, la câţiva paşi de Kremlin, la Moscova, oamenii au depus flori chiar în locul în care politicianul de opoziţie Boris Nemţov a fost ucis în 2015. Un portret al celor doi bărbaţi zâmbitori a împodobit coroanele de flori.
People in Moscow today lining up to lay flowers for Navalny, the only form of silent protest the state will tolerate today. You can see how shell-shocked they are pic.twitter.com/9gFX86pHko
— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) February 16, 2024
Mai departe în centrul Moscovei, oamenii s-au aliniat pentru a depune trandafiri pe Piatra Solovetski, un monument al victimelor represiunii politice situat chiar lângă Lubianka, sediul notoriu al KGB-ului sovietic şi apoi al FSB-ului rus.
„Dragi cetăţeni, vă rugăm să vă dispersaţi”, a strigat un ofiţer de poliţie într-un megafon, potrivit unui video distribuit pe reţelele de socializare.
Cel puţin un tânăr a fost arestat de poliţie după ce a afişat o pancartă pe care scria „Ucigaşi”, conform unor înregistrări video.
In Moscow, the first arrests were made at a rally in memory of Alexei Navalny. The police detained a young man who came with flowers to the monument to the victims of political repression. The reason was not explained to him.
— SOTA English (@sotavisioneng) February 16, 2024
Video: SOTAvision #Russia #Navalny #protest pic.twitter.com/kvHDKYaz7A
În oraşul Kazan, conform altor înregistrări video distribuite pe reţelele sociale, aproximativ 20 de persoane s-au adunat şi au depus flori, pe ninsoare şi pe întuneric, în jurul unui portret al lui Aleksei Navalnîi.
„I'm not afraid! They can only kill me! — a pensioner who survived the siege of Leningrad spoke out at a rally in memory of Alexei Navalny
— SOTA English (@sotavisioneng) February 16, 2024
Video: SOTAvision#Navalny #Moscow #protests pic.twitter.com/UkXHJpjwIi
La Novosibirsk, în Siberia, forţele de securitate au închis complet perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a decedat, vineri, într-o colonie penitenciară îndepărtată, situată în zona arctică, unde ispăşea o pedeapsă pentru „extremism”, în condiţii foarte dificile. Cauza morţii sale încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.
Liderii occidentali și membri ai opoziției ruse au pus moartea lui Navalnîi pe seama regimului politic de la Moscova.
Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, a precizat un spital local. „Medicii sosiţi la faţa locului au continuat procedurile de reanimare aplicate deja de medici în penitenciar. Ei le-au continuat timp de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, a comunicat spitalul public din oraşul Labîtnangi, situat în apropierea închisorii.
Deşi aflat în detenţie, Navalnîi transmitea cu regularitate mesaje pe rețelele de socializare, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei închisorilor şi în care de obicei critica regimul de la Moscova.
Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive față de preşedintele Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna martie.
Foto: Profimedia Images
asdfghjkL2 • 17.02.2024, 07:44
In toate statele lumii se gasesc si se aplica metode pentru prinderea si sanctionarea criminalilor. Acum, conducatorii marilor puteri occidentale, ce masuri vor lua sa opreasca crimele rusilor? In afara de vorbe si condoleante ce masuri vor lua, avand in vedere ca pana acum masurile luate n-au avut nici-un rezultat?
Aura1 • 17.02.2024, 07:01
Culmea, protestele se desfășoară în statele civilizate, dar cetățenii ruși nu scot o vorbă...și ei sunt la fel ca președintele lor.