Protestele masive care au avut loc în Rusia în două weekenduri consecutive au avut drept scop declarat susținerea liderului opoziției Aleksei Navalnîi, între timp condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare.
Dar nemulțumirea manifestanților este mai adâncă, scrie Reuters, în condițiile în care unii ruși au subliniat că au ieșit în stradă și din cauza scăderii accentuate a nivelului de trai.
Veniturile reale au scăzut cu 3,5% anul trecut, șomajul a ajuns la cea mai înaltă cotă din 2011 și până în prezent, iar economia s-a contractat dramatic, lovită de pandemie.
Nemulțumirea vizează și inegalitățile dintre oamenii obișnuiți și bogați, iar acest lucru a fost evidențiat de succesul de care s-a bucurat ancheta lui Navalnîi privind presupusul palat luxos al lui Vladimir Putin de la Marea Neagră.
Kremlinul a negat că palatul ar fi al lui Putin, revendicat în schimb de un om de afaceri din anturajul președintelui, însă ancheta video a fost văzută de peste 100 de milioane de persoane.
”Îmi pot închipui ce bonus primește un medic – în jur de 17.000 de ruble (223 de dolari)”, a declarat pentru Reuters Alexandra, o tânără de 23 de ani care a luat parte la unul dintre protestele de la Moscova, pe 23 ianuarie.
”Iar acel video m-a atins, a fost ultima picătură, așa că am decis să protestez”, a spus ea.
Sonya, o protestatară care a participat la manifestația din capitală de pe 31 ianuarie, a spus la rândul ei că îl susține pe Navalnîi, dar că a fost motivată de problemele economice.
”Țara noastră este în haos total, uitați cum trăiesc pensionarii”, a spus ea pentru Reuters.
”Sunt aici pentru familia mea, pentru bunica. Voi trăi în această țară pentru mulți ani de acum, dar vreau ca rudele mele să trăiască mai bine decât acum”, a adăugat ea.
Ținta: familiile cu venituri mici
Pachetul financiar pregătit de guvern va fi cel mai probabil anunțat de Putin în discursul său anual ținut în fața principalilor lideri politici din țară.
Două surse guvernamentale citate de Reuters au precizat că pachetul ar presupune investiții de 6,7 -7,8 miliarde de dolari.
Sursele nu au dezvăluit cum vor fi cheltuiți banii. Astfel de programe s-au adresat însă în trecut familiilor cu venituri reduse și celor cu copii mici, oferind sume de bani mamelor, în funcție de numărul copiilor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat pe tema detaliilor pachetului, dar a negat că eventualele măsuri de acest gen ar avea rolul de a liniști protestele.
Această conexiune ”nu corespunde realității”, a spus Peskov.
Promisiuni amânate de pandemie
Vladimir Putin a promis în mod repetat să ridice nivelul de trai al populației, dar pandemia a făcut un astfel de plan imposibil.
La problemele provocate de criza sanitară s-au adăugat cele financiare declanșate de scăderea prețului petrolului.
Reales pentru a patra oară în 2018, Putin a promis că veniturile reale vor crește constant și că rata sărăciei va scădea la 6,5% până în 2024.
Cele două scopuri au fost amânate cu șase ani până în 2030.
Numărul oamenilor care trăiesc sub limita sărăciei a ajuns la 18,8 milioane în Rusia, adică 12,8% din populație, în al treilea trimestru al anului trecut, potrivit statisticilor oficiale.