Cele două mari sindicate agricole din Franța și-au anunțat decizia de a suspenda protestele și de a ridica blocajele rutiere din întreaga țară, după ce premierul Gabriel Attal a anunțat măsuri de susținere pentru sectorul agricol.
„Facem apel la membrii noștri să suspende blocajele”, a declarat președintele Sindicatului Tinerilor Fermieri, Arnaud Gaillot, care a vorbit joi alături de șeful celui mai mare sindicat al agricultorilor din Franța, FNSEA.
„Având în vedere tot ceea ce a fost anunțat, trebuie să ne schimbăm modalitățile de acțiune și, prin urmare, facem apel la rețelele noastre să suspende blocajele și să intre într-o nouă formă de mobilizare”, a declarat Gaillot, alături de șeful FNSEA, Arnaud Rousseau.
Rousseau a anunțat și el că fermierii simt că „au fost auziți” în unele privințe, dar că discuțiile vor continua. Cei doi sindicaliști au avertizat că în vreme ce sunt dispuși să deblocheze șoselele, mișcarea fermierilor nu va lua sfârșit, ci doar „se va transforma”.
Un alt sindicat, Confédération paysanne, a anunțat că „continuă mibilizarea în jurul principalei revendicări a mișcării: un venit decent (pentru fermieri) prin interzicerea cumpărării produselor noastre agricole sub prețul de cost”.
Deciziile au venit după ce premierul Gabriel Attal a prezentat un nou set de măsuri menite să răspundă preocupărilor agricultorilor care protestează de câteva zile în toată țara pentru a denunța salariile mici, reglementările dure și concurența neloială din străinătate.
Printre altele, premierul a anunțat că Franța se opune în mod ferm tratatului de liber-schimb Mercosur, negociat de UE cu statele din America de Sud. Decizia sugerează o evidentă diviziune în UE, în condițiile în care cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sanchez și-au anunțat susținerea pentru acest acord.
Attal a mai spus că Franța va înscrie în lege principiul „suveranității alimentare”. Într-un document din 2014, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a descris „suveranitatea alimentară” ca fiind un concept care „recunoaște că controlul asupra sistemului alimentar trebuie să rămână în mâinile fermierilor”.
Franța va oferi în plus 150 de milioane de euro pe an crescătorilor de animale francezi, a declarat Attal.
Parisul va înceta de asemenea să mai impună fermierilor săi reglementări mai stricte decât prevăd normele Uniunii Europene, a declarat Attal.
Franța va înceta să depășească reglementările UE privind pesticidele, a spus el. „Nu are sens să interzicem pesticidele în Franța înainte ca astfel de decizii să fie luate la nivelul UE, vom pune capăt acestei practici”, a spus el.
Parisul intenționează de asemenea să interzică importul de fructe și legume tratate cu pesticidul Thiacloprid, a declarat joi premierul Gabriel Attal.
„Am decis fără întârziere să iau o măsură de salvgardare (…) pentru a interzice importul de fructe și legume tratate cu acest pesticid”, a declarat Attal în cadrul unei conferințe de presă, precizând că a dorit să „protejeze (agricultorii) de concurența neloială”.
Ministrul agriculturii, Marc Fesneau, care a vorbit după Attal, a anunțat de asemenea un pachet de împrumuturi de 2 miliarde de euro pentru fermieri.
Deciziile anunțate se adaugă altor măsuri promise săptămâna trecută. Atunci, Attal a renunțat la planul de eliminare treptată a subvențiilor pentru motorina folosită în agricultură, a promis simplificarea birocrației și derogarea de la normele UE care impun păstrarea unor porțiuni de teren necultivat.
Protestele din Franța sunt parte a manifestațiilor demarate de fermieri în mai multe țări europene, inclusiv România. Joi, fermierii s-au ciocnit cu polițiștii la Bruxelles, în chiar ziua în care în capitala UE avea loc un summit al liderilor europeni.
chiruleonard • 02.02.2024, 15:25
Protestele din Franța sunt parte a manifestațiilor demarate de fermieri în mai multe țări europene...
Alex.59 • 02.02.2024, 09:21
Logic, ar trebui să se termine cu protestele alea, oricum au demonstrat că au "sânge în instalație" și sunt puternici..! 🙄