Un băiețel din Iași a rămas acasă cu bunica după ce părinții lui au divorțat și tatăl a plecat în Spania. Doi copii au rămas în grija tatălui după ce mama a plecat și în scurtă vreme i-a anunțat și că divorțează. O femeie dintr-un sat din Moldova a ales calea străinătății din cauza abuzurilor și s-a recăsătorit. Sunt realități ale vieții, din ce în ce mai întâlnite. Distanța înseamnă de multe ori sfârșitul unei relații.
Psihologul Cezar Cioc face de la început distincția între relațiile care mergeau bine și o situație extremă i-a făcut să se despartă și cei care sub pretextul îmbunătățirii situației financiare, au fugit de fapt unul de altul. „La mulți, plecarea inițială a fost pentru a se separa de partener, iar binele copilului a fost doar o justificare. Atâta timp cât nu ești fericit, cât lucrurile nu merg foarte bine, poți folosi plecarea în altă țară ca o justificare. Odată ajuns acolo cunoști alți oameni, tu ca partener care ai plecat, fiind un om cu multe calități, poți întâlni alte persoane, îți poți reface viața, cei de acasă pot să știe sau să nu știe. Dar cei care pleacă în special pentru binele copilului, au mari șanse de a se întoarce acasă sau de a își reîntregi familia în străinătate. Pentru cei pentru care familia nu funcționa înainte, este greu”, explică psihologul.
Este important să se stabilească de la început pentru cât timp este plecarea și scopul ei. Cei doi parteneri să stabilească un sistem de comunicare și chiar de întâlniri, fiindcă telefoanele și rețelele de socializare nu sunt suficiente. „Discuțiile pe rețele de socializare reprezintă tot o formă de o autoamăgire. Partenerii zic că țin legătura pe rețele sociale, pe telefon. Este într-adevăr o metodă de a nu pierde legătura în totalitate, de a afla ce se întâmplă cu copilul. De la distanță e cam singurul lucru pe care îl poți face. Dar nu e suficient. E doar un plasture pe o rană, e bun și el, dar nu vindecă rana”, spune Cezar Cioc.
Cum menții o relație la distanță. „Sexul e un subiect tabu într-o relație la distanță”
Despărțirile pe termen mai lung presupun și o abstinență cărora prea puțini îi fac față. O problemă este faptul că nu se vorbește despre asta. „De cele mai multe ori, relația sexuală nu se discută. E un fel de fiecare face ce vrea, dar oficial sunt împreună. O relație la distanță e ca și cum ai face sex la distanță, că tot se poartă videochat-ul în SUA. Îți justifici că ai un partener pe ecranul unei tablete, dar tot singur te descurci. Sexul e un subiect tabu într-o relație la distanță, dacă se discută despre el, e doar în termeni morali, adică ambii spun că sunt fideli. În realitate nu e chiar așa”, dezvăluie psihologul din experiența sa.
Lucrurile sunt mai simple pentru partenerii cu o relație solidă, care se iubesc și care au fost separați de nevoi financiare sau conjuncturi: „Când cei doi vor să se vadă, să se reîntâlnească, să fie în preajma altuia, dar din varii motive nu se poate, exact ca în povești, eroina și eroul principal duc tot felul de lupte să fie împreună și când reușesc, povestea se termină cu bine. Una dintre caracteristicile unei relații la distanță de succes este că pe timpul în care cei doi sunt separați, dorul tinde să fie tot mai mare. Este ca în Biblie atunci când s-a bucurat tatăl când i s-a întors acasă fiul risipitor.”
Cei care își doresc să-și salveze relația trebuie să ia în primul rând în calcul revederea sau reîntrunirea cuplului. Pot apela și la un psiholog de cuplu, dar dacă sunt suficient de echilibrați, pot face față împreună situației.
De altfel, specialiștii recomandă în relațiile de durată să se ia o mică pauză din când în când, partenerii să își acorde spațiu. „Poți lua un mic concediu de la relația respectivă, poți merge într-o minivacanță, la părinți, pentru a sta tu cu tine, să te reechilibrezi, dar nu se aplică aici, fiindcă implică chiar ani de zile în care nu ești alături de persoana pe care o iubești și o respecți, nu e natural. Câteva zile, câteva săptămâni, ok, poate fi benefic pentru un cuplu, fiindcă ți se face dor de partener. Dar aici e vorba exact de cantitatea de timp”, mai spune psihologul Cezar Cioc.
În România, una din patru căsnicii ajung la divorț, adică în jur de 30 de mii pe an.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ”orfanilor albi”. ”Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide”
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie” (VIDEO)
- VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc