Mergi direct la conținut »
Radiații de 1.000 de ori mai intense decât la Cernobîl sau Fukushima, într-un paradis tropical!
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Radiații de 1.000 de ori mai intense decât la Cernobîl sau Fukushima, într-un paradis tropical!

Radiații de 1.000 de ori mai intense decât la Cernobîl sau Fukushima, într-un paradis tropical!

Radiații de 1.000 de ori mai puternice decât zonele contaminate de la Cernobîl și Fukushima au fost depistate pe insulele unui paradis tropical din Oceanul Pacific. În insulele Marshall, americanii au testat în timpul Războiului Rece arme nucleare, iar acum, după 60 de ani, rezultatele testelor sunt îngrijorătoare, au constatat cercetătorii Universității din Columbia.

De Mihai Niculescu,

Din 1946 până în 1958, guvernul Statelor Unite ale Americii a desfăşurat 67 de teste nucleare pe mai multe insule mici – numite atoli – Insulele Marshall, relatează CNN și Mediafax.

Guvernul SUA a mutat populația şi a expus numeroase persoane la cancer şi alte boli cauzate de radiaţii, arată sursele citate..

Radiaţiile pe cele patru insule de dimensiuni mici se ridică la un nivel îngrijorător, iar în unele zone radiaţiile sunt de 1.000 de ori mai ridicate decât zonele din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, care a explodat în 1986, şi Fukushima, acolo unde un cutremur şi un tsunami au cauzat un dezastru nuclear în 2011.

Prin analizarea mostrelor de sol, cercetătorii Universității din Columbia au găsit concentraţii de americium-241, cesium-137, plutonium-238, dar şi plutonium-239 şi 240 pe 11 insule din zona nordică a celor patru atoli.

75.000 de persoane locuiesc pe Insulele Marshall potrivit celui mai recent recensământ desfăşurat în iulie 2018. Insulele Marshall sunt o combinaţie de insule şi atoli, care, de obicei, au formă circulară şi sunt însoţite de lagune largi şi recifele de corali.

O parte din cele 1.054 de teste nucleare desfăşurate de către Statele Unite, din 1946 până în 1992, au avut loc pe Insulele Marshall. Însă, recifele de corali au absorbit peste jumătate din energia totală rezultată în urma tuturor testelor din acea vreme, spun cercetătorii.

Insula Bikini a fost locul unde a fost detonată cea mai mare bombă cu hidrogen a Statelor Unite, testul fiind cunoscut sub denumirea de „Castle Bravo” în 1954. Explozia a fost de 1.000 de ori mai puternică decât bombele detonate în Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Blockchain Flash Newslockchain Flash News

Close
Închide
  Close