„De la ora 8.00 dimineața am pornit programul. Avem plantate 250.000 de fire de lalele și suntem gata să livrăm comenzile pe care le primește șefu’. Avem mai multe sortimente de lalele, toate plantate aici de noi, dar bulbii sunt aduși din Olanda. Bucuria primăverii! Într-o săptămână am scăpat de toate”.
Așa ne întâmpină o mână de doamne prinse în plin proces de cules lalele olandeze. Le-am găsit la scurt timp după ce-am intrat în comuna Adunații-Copăceni din județul Giurgiu. La mai puțin de o oră distanță de București.
E kilometrul zero al florilor. Pe dreapta și pe stânga drumului sunt doar sere imense. Aproape fiecare localnic de aici se ocupă cu cultivarea florilor. Puțini pun legume, florile sunt principala preocupare a celor ce trăiesc în micuța comună giurgiuveană.
Firul de lalea pleacă de la 1,8 lei
Fiind început de an și cum primăvara se apropie, toată lumea caută lalele și zambile. Plantarea bulbilor s-a făcut în decembrie, iar acum marfa este gata să fie livrată în toată țara.
Prețul depinde de numărul de fire comandate, dar sunt oricum mai scumpe ca anul trecut. Firul de lalea pleacă de pe poarta „fabricii” cu un preț între 1,8 și 2 lei, o creștere în medie de 50 de bani, față de 2023.
„Totul se vinde en gros. Lumea ne știe de pe piață, suntem implicați de multă vreme în domeniu. Avem comenzi din toată țara. De curând am livrat zece mii de fire la Constanța, altcineva de la Bacău a comandat 30.000 de lalele, iar acum au venit niște băieți de la Craiova. Muncim, dăm din mâini, cum se zice”, spune Ștefan, proprietarul unor sere pline cu lalele.
„Albinuțele” din Adunații-Copăceni
În interior mai multe doamne le sortează pe culori. „Mai multe galbene pentru comanda de Constanța. Zece mii”, sună mesajul între fete.
Totul se culege atunci și se împachetează la fața locului în pachețele de 50 de fire. Sunt legate frumos, prinse în hârtie specială, apoi merg în găleți pline cu apă până la livrare. „Albinuțele” din Adunații-Copăceni au trei rastele ce trebuie umplute pentru clienți.
„Costică”, nepalezul din Tikapur
În sera sa din județul Giurgiu pe lângă doamnele din România îl întâlnim și pe „Costică”. E numele românesc dat unui nepalez venit de patru ani în țara noastră.
Pe „Costică” în realitate îl cheamă Khagendra. E născut în Tikapur, în districtul Kailali din Nepal. „Acum sunt patron”, spune râzând printre lalele pe care le culege cu dexteritate.
Și deși de află la peste cinci mii de kilometri departe de familie, iubește ceea ce face, iar România i-a devenit casă.
E sufletul „petrecerii” în seră, nu se dă la o parte de la nimic, dă o mână de ajutor în orice moment și știe că spună un „mulțumesc” de fiecare dată când cere ajutorul.
În scurt timp, în comuna de cinci mii de suflete din Giurgiu va veni și soția lui. Și chiar dacă îi place să stea și la poză, se întoarce rapid la cules, să nu intre pe mâna „albinuțelor”. Comenzile curg pe bandă rulantă, presiunea e mare, timpul prea scurt.
Poveste începută acum 30 de ani
Pentru domnul Fane, povestea florilor a început în urmă cu fix 30 de ani. Dar implicarea totală, zi de zi, de 24 de ani. A renunțat la tot ce făcea și-a pornit-o doar pe acest drum.
„E muncă multă, dar pasiunea nu poate să ți-o ia nimeni. Tot ce e aici e ridicat de mine și de familia mea. Am pus suflet, iar florile sunt marea mea iubire. Sunt mândru când oamenii îmi spun un «mulțumesc» pentru că au fost mulțumiți de calitate și de implicarea noastră. Muncim cu pasiune și suntem împliniți cu ceea ce facem”, spune domnul Fane.
Telefonul sună. O nouă comandă livrată din sera plină de lalele colorate. Ne mutăm la alți pasionați ai florilor.
„Eu sunt cu zambilele în perioada asta”
La doar o stradă distanță e forfotă mare în fața unei alte sere. Mirosul zambilelor e amețitor.
Mani Vlad e șeful aici. Alături de el sunt cei doi băieți Andrei și Constantin, dar și soția Claudia. „Eu sunt cu zambilele în perioada asta, nea Fane e cu lalelele. Am și eu câteva, dar îmi plac mai mult zambilele”, spune râzând.
De mai bine de 15 ani doar cu asta se ocupăm. „Punem flori din ianuarie până în decembrie. Pornim cu zambilele, apoi cyclamen, petunii, garofițe, mușcate, petunii, crizanteme, crăciunițe. Tot anul suntem în plină producție”, dezvăluie domnul Vlad.
În fața serelor, două dubițe așteaptă să fie umplute. Peste o mie de zambile iau drumul țării.
„Ne înțelegem la preț. Cam cu șase-șapte lei pleacă firul de la mine. Fiecare zambilă în ghiveciul ei, totul aranjat, pregătit de vânzare. Prețurile au cam explodat în ultima vreme, pentru că s-a scumpit tare rău combustibilul. Plus că mai avem și alte pierderi, fiind marfă perisabilă. Nu vinzi, se strică, o arunci”, ne explică proprietarul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 35Nu renunță la investițiile de viitor
Domnul Vlad are sere cât vezi cu ochii, dar e pregătit de încă o investiție de top.
„Vreau să mai facem o seră imensă aici. Cu totul duce cam la 60.000 de euro! Investiție serioasă, ne dedicăm toată viața pentru flori. Suntem trei din familie care muncim aici, mai vine și bunica din când în când să ne supervizeze”, râde bărbatul. După pauza comică, adaugă: „Apoi mai sunt încă cinci, șase oameni care ne ajută la plantat, cultivat, sortat, vândut. De dimineață până seară noi suntem cu floricele noastre în seră”, povestește Constantin, băiatul patronului.
Producția de flori și de plante ornamentale este în continuă creștere, arată un raport al Uniunii Europene. Una din cele mai mari densități de producție de flori pe hectar din lume se află în UE: 10% din suprafața totală mondială și 44% din producția mondială de flori și de plante în ghiveci.
Patronul n-are stare, cum se spune. Aleargă dintr-o seră în alta printre zambile, mușcate și cyclamene. Are comenzi, iar fiecare client e important.
„Vreau ca la finalul zilei să fim împliniți și fericiți că am făcut oamenii să se simtă bine. Cu ajutorul lui Dumnezeu o să reușim! Doamne ajută, sănătate la toată lumea. Și la mulți ani, tuturor doamnelor! Zâmbiți, că a venit primăvara!”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Realist2023 • 25.02.2024, 14:13
Productia si comercializarea de plante ornamentale este un segment cu mari oportunitati de crestere in Ro, prin Occident sunt magazine si centre horticole la fie colt de strada !