MENIU CAUTĂ
09 Mar. 2018 21:00 , de Anca Vințeanu

REPORTAJ/Cum petrec doljenii de Mucenici. Nea Gheorghe preferă țuica de prună, dar se mulțumește și cu un pet de bere – VIDEO

Distribuie

Doljenii profită de fiecare sărbătoare creștină pentru a petrece și distracția e mult mai mare când se cinstesc cu un păhărel. 9 Martie, ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, i-a adus pe sătenii din localitatea doljeană Breasta dis-de-dimineață în lăcașurile de cult. În drumul spre casă, unii dintre ei s-au oprit la birt, ca să se cinstească cu cele 44 de pahare cu alcool, așa cum cere tradiția.

Cei 40 de mucenici par să își fi îndeplinit misiunea de a alunga, conform tradiției populare, cele opt babe ale lunii Martie și razele de soare au trezit întreaga suflare din comuna doljeană Breasta. Care mai de care, gospodinele s-au trezit încă după primul cântat al cocoșului și s-au pus pe făcut mucenici. I-au pus în coșuri de nuiele și au mers la biserică, pe la cimitir și apoi la rude și vecini pentru a da de pomană.

În basma curată și șorțul cel bun, femeile se opresc în drum spre casă pe la magazin, să mai ia ba una, ba alta. E deja coadă la tejgheaua mică. Bărbații din comună parcă s-au decis să epuizeze stocul de alcool pentru a marca Mucenicii, închinând în cinstea lor cele 44 de pahare, așa cum spune tradiția populară.

Mai nou, bărbații pretind că 9 martie a devenit ziua lor. Așa e și nea Gheorghe Zăval, care a început să se cinstească încă de dimineață, nu cumva să lase nebăut vreunul din cele 44 de pahare. Ar fi vrut niște țuică de prună, dar acum trebuie să se mulțumească doar cu un pet cu bere.

Vin mai beau, dar țuică nu prea găsesc. Moartea mea e țuica, dar nu prea găsesc, e criză, de aia. Ce au ăștia pacia nu e bună, dar luai bere și mai am vin p-acasă. Le mai dau naiba de pahare că nu mai țiu minte. Băui vreo douăzeci și ceva … le băui, nu pot să spun că nu. Păi de azi dimineață o luai, de azi dimineață până o înnegura de seară, până mă culc am berea asta, mai am niște vin acasă … eu și cu baba mea', povestește doljeanul.

Ocupat cu umplutul și golitul paharelor, bărbatul nici nu prea știe ce a făcut nevasta lui de dimineață: o fi împărțit sau nu Mucenici?

De dimineață se împarte, dar asta e treabă femeiască, nu mă bag eu. A mea a făcut de mâncare. Pentru trei inși, avem să mâncăm o săptămână de zile la rând', spune cu hotărâre bărbatul.

Nea Gheorghe mărturisește că atât lui, cât și muierii lui le cam place să o țină din petrecere în petrecere. Cum doar ce a trecut Ziua Femeii, nevasta doljeanului nostru n-a lăsat această dată nesărbătorită.

A sărbătorit, fir-ar a dracu cu măselele ei, că o dau dracu. A venit clei făcută. Ce să îi mai fac eu? A fost Ziua Femeii, ce să îi fac acuma. Cred că a servit mai mult de 44 de pahare, dar am tăcut, ce să mai zic? N-am mai zis nimic, că era Ziua Femeii. A uitat și să mai mănânce. I-am zis să pună capul jos pe pernă', a povestit amuzat de isprava neveste-sii nea Gheorghe.

Sărbătoare și nu prea

Nu toți localnicii din Breasta s-au oprit la magazin pentru a-și lua băutură cât se umple 44 de pahare. Unii mai îngrijorați de topirea bruscă a zăpezii au mers pe câmp să își facă o idee de cum va arăta recolta de anul acesta.

Pe câmp am fost azi, că băltește apa pe câmp. Nu țin eu cont de ce spune lumea. Cum să bei 44 de pahare? Și nu cred că poate vreunul să bea atât. Moare dracu! Sunt oameni care săbătoresc, stau pe la magazin', a spus unul dintre localnici, care se grăbea spre casă pentru a mânca prânzul alături de familie.

Nu-i arde de sărbătoare și mai că s-ar gândi să iasă la câmp să muncească, dar îi e teamă că îl bate Dumnezeu pentru păcat.

Conform tradiției populare, de Mucenici ar trebui pornit simbolic plugul, semn că ar începe sărbătorile primăverii, dându-se startul muncilor câmpului. Numai că doljeanul respectă doar obiceiul care îi e mai la-ndemână: să bea 44 de pahare cu alcool.

Așa ar fi normal, dar eu, dacă nu sunt băutor, sărbătoresc cu suc. Cam toată lumea sărbătorește chestia asta. Sunt 44 de mucenici, sunt 44 de pahare. S-ar îmbolnăvi lumea dacă ar bea atât, poate de bere … doar dacă le bea de dimineața până seara. E ca orice zi. Azi se afumă pământul. Zice că mucenicii scot căldura din pământ și topesc frigul. E o sărbătoare ca și cum ar fi un lăsat de post', a povestit unul dintre localnicii comunei doljene Breasta.

În Oltenia, mucenicii se fac din cocă de pâine, se împletesc în forma cifrei 8 și se ung cu miere și deasupra lor se pune nucă pisată. Se împart la rude și vecini la primele ore ale dimineții.


Citește și: VIDEO / Stația de metrou cu pelicule cinematografice pe pereți. 'Favorit' se mută în subteran

Loading...
Comentarii