MENIU CAUTĂ
02 Mar. 2018 19:30 , de Miruna Darcovici

REȚETE DE MUCENICI. Cum se prepară mucenicii moldovenești și cei muntenești

Distribuie

REȚETE DE MUCENICI. În casa fiecărui creştin, pe 9 martie se mănâncă mucenici. Deliciosul desert se poate prepara în două feluri, cu zeamă, sau copți, în funcție de preferințe sau de zona din care se trage fiecare. Ziua Sfinților 40 de Mucenici est încărcată de semnificații și tradiții.

Persoanele care nu poartă nume de sfânt se serbează de cei 40 de mucenici. Obiceiul de a se bea în această zi 40 (sau 44, după credinţa dacică) de pahare cu vin roşu este o reminiscenţă a unor vechi practici păgâne din Antichitate. Oamenii considerau că vinul băut astăzi se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi dă putere de muncă. În trecut, picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau risipite peste pomi şi vii, ca să dea recolte bogate.

Sfinții 40 de Mucenici. CE NU AI VOIE să faci în această zi

Azi s-a păstrat doar obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare. Un alt obicei păstrat e ca femeile să coacă 40 de figurine din aluat, numite sfinţişori' sau mucenici', care au forma cifrei 8, ce semnifică infinitul. Se fac mucenici fierţi în apă sau copţi, în funcţie de zonă.

Reţete de mucenici în Muntenia

rețete de mucenici - mucenici muntenesti cu nuca si scortisoara

Mucenici muntenești

Ingrediente: 300 g făină, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade), sare, 2,5 l apă, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorţişoară, esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare: se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare, iar în mijloc se toarnă apa. Se frământă până ce aluatul devine elastic şi se răceşte complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adăugă o lingură.
Se mută aluatul pe planul de lucru uşor înfăinat, se împarte în biluţe, iar din fiecare biluţă se formează şnururi lungi şi subţiri (puţin mai subţiri decât un şiret), care se împletesc' în formă de 8.

Se lasă mucenicii la uscat până a doua zi. Se pune pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii.

Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.

Reţete de mucenici din Moldova

rețete de mucenici - mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenești

Ingrediente: Aluat – 500-600 g făină, un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie, 100 ml ulei; pentru sirop – 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust.

Preparare: Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.

Se frământă foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într- un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.

Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se împletesc' în formă de 8. Odată formaţi, mucenicii se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C).
Se face siropul dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor mucenicii rumeniţi, se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenţă. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.

PONT: Dacă nu ţii post, aluatul se face din următoarele ingrediente: 580 g de faină (plus câteva linguri necesare la frământarea finală a aluatului şi la modelare), 150 ml smântână lichidă, 150 ml apă călduţă, un ou mare, 75 ml ulei, 150 g zahăr, un pliculeţ de drojdie uscată, o fiolă de esenţă de vanilie, o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie, o linguriţă rasă de sare. Se ung cu un amestec făcut dintr- un gălbenuş, 3-4 linguri de apă sau lapte şi un pliculeţ de zahăr vanilat.

Mucenici cu nucă. Care este cea mai bună rețetă

Dacă aveți de gând să răsfățați cu mucenici cu nucă și aveți suficientă răbdare să-i pregătiți un bucătărie, e bine să știți că prepararea și gătirea lor ar putea dura aproape 90 de minute.

rețete de mucenici - mucenici cu zeama

Ingrediente pentru mucenicii cu nucă

  • Pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă , 1/2 lingurita sare
  • Pentru fiert: 2-3 litri apă, zahăr după gust
  • Pentru servit: 300 g nucă măcinată, esenţă de rom, coaja rasă a unei portocale, coaja rasă a unei lămâi, esenţă de vanilie, un plic zahăr vanilat, scorţişoară

Cum se prepară mucenicii cu nucă

Spre deosebire de tradiția din zona Moldovei, mucenicii se prepară diferit în Muntenia. Mucenicii muntenești, cei mici și în formă de 8, se fierb în zeamă.

Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici. Iată care sunt pașii de urmat:

Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.

Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.

Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute, conform retete.unica.ro.

După preferințe, mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă și scorțișoară presărate deasupra. E recomandat să nu puneți scorțișoara în timpul fierberii deoarece va deveni ușor cleioasă.

Tradiția din bătrâni spune că, de Mucenici, se alungă gerul.

Mucenici cu zeamă. Care este cea mai simplă rețetă de mucenici

Mucenicii cu zeamă pot fi pregătiți ușor, în condițiile în care puteți cumpăra din comerț mucenici gata ambalați, buni de fiert.

Ingredientele necesare pentru mucenici cu zeamă:

  • 250 de grame de mucenici uscați din comerț
  • Doi litri de apă
  • 150 de grame de zăhar
  • 150 de grame de miez de nucă macinată
  • Un vârf de linguriță de sare
  • linguriță de esență de vanilie
  • linguriță de esență de rom
  • Coajă rasă de la o lămâie mică
  • Două lingurițe scorțișoară pulbere

Mod de preparare:

  1. Se pune la fiert apa cu sarea.
  2. Când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii și se mai lasă aproape 10 minute până sunt fierți. E indicat să amestecați din când în când ca să nu se lipească între ei
  3. Când mucenicii sunt făcuți, oprește focul, adaugă esențele și coaja de lămâie.

Miezul de nucă măcinat și scorțișoara pot fi adăugate fie acum sau în farfurie, în momentul servirii.

Mucenici fierți. Vezi cum se prepară pas cu pas

Binecunoscuții mucenici fierți  sunt considerați o deliciu printre preparatele de post.

Mod de preparare:

Într-un castron se pune făină, se adaugă un praf de sare și apă. Conținutul se amestecă până când se obține un aluat elastic care nu se lipește de mână.

Luați bucățelele mici de aluat fiecare în parte și le rulați cu podul palmelor pe suprafața lucru până când obțineți un rulou subțire de aproape șapte centimetri. Din ruloul obținut, formați un cerc pe care îl încolăciți în formă de 8.

Mucenicii obținuți trebuie puși la uscat pe o coală de hârtie până a doua zi. Într-o cratiță se pun doi litri de apă în care se adaugă zahăr tos, pliculețe de zahăr vanilat, un praf de sare, iar totul se pune la fiert.

Când începe apa să fiarbă, adăugăm în cratiță și mucenicii care trebuie lăsați la fiert până când se înmoaie. În timpul fierberii, amestecați din când în când în cratiță ca mucenicii să nu se lipsească unii de alții.

După ce sunt suficient de fierți, se adaugă miere, coajă rasă de la o lămâie, esențele de rom și nucă și amestecăm.

Mucenicii găsiți astfel se pot servi atât calzi, cât și reci.

Loading...
Comentarii