Oleg Fulga este un tehnician dentar pasionat de salsa şi de chitară, însă cel mai mult îi place să creeze, printr-o tehnică inedită, pandantive care sunt considerate de toţi cei care le-au văzut adevărate opere de artă în miniatură. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, s-a născut în Republica Moldova şi a urmat cursurile Colegiului de Medicină din oraşul Bălţi, devenind astfel tehnician dentar, pentru ca apoi să lucreze o perioadă la o clinică stomatologică din Transnistria.
Numai că, la un moment dat, a aflat că acea clinică urma să fie mutată la Chişinău, iar împreună cu mai mulţi colegi s-a gândit să vină mai bine în România să lucreze, totul din dorinţa de a avea un trai mai bun. Şi ar fi putut merge la Bucureşti, povesteşte el, dar a preferat să se stabilească într-un final la Galaţi pentru a fi mai aproape de graniţa României cu Republica Moldova, așa încât să-şi poată vizita mult mai uşor părinţii. Iar la Galaţi a cunoscut-o şi pe cea care avea să-i devină ulterior soţie, pe Maria, care i-a dăruit şi un copil, acum în vârstă de 18 ani.
„Nu am avut probleme acolo, în Transnistria; noi eram oameni simpli, muncitori, la clinică, dar ne-am gândit că vom duce o viaţă mai bună aici în România. Am ales Galaţiul, fiind mai aproape de graniţă ca să pot ajunge mai repede la părinţi. Am ajuns în Galaţi prin noiembrie 1998, iar în 1999 am depus dosarul pentru cetăţenia română şi am reuşit să o obţin”, spune fericit, la gândul acelor vremuri, Oleg Fulga.
Îşi aminteşte însă cu nostalgie că încă din copilărie i-a plăcut foarte mult să deseneze, iar ulterior să realizeze caricaturi, pentru ca după un timp să descopere că, având la îndemână aparatura necesară tehnicii dentare, ar putea crea mici obiecte de artă.
„Când eram mic desenam foarte mult, făceam caricatură, dar m-am apucat de aceste lucrări; aş putea să lucrez în lemn, piatră, în bronz, dar fiind în laborator şi având aparatele mele la dispoziţie, materialele, am încercat să lucrez strict cu acestea. Eu folosesc ca materiale metal, crom-nichel şi ceramica dentară de producţie germană. Pe piaţă apar mereu materiale noi şi le faci probă în laborator, să vezi cum se comportă şi aşa am desăvârşit această tehnică”, spune, sigur pe el, Oleg Fulga.
Pandantive cu teme religioase sau antice, flori, animale sau insecte
Vorbeşte cu multă pasiune despre modul în care reuşeşte să realizeze acum pandantivele sale care abordează diferite teme, simboluri religioase sau antice, flori, animale sau insecte. Şi nu este uşor deloc pentru că fiecare piesă necesită migală, atenţie, dar şi foarte mult timp.
::placeholdeR–>
El adaugă că apoi ceramica se coace în două cuptoare pe care le are. Face în jur de 20 de arderi la o temperatură de 930-940 de grade Celsius, o ardere durează în jur de 18-20 de minute, plus manopera.