UPDATE 15.20 Ministerul Educației a publicat la ora 15:00 baremul de corectare pentru proba scrisă de limba și literatura română de la examenul de Bacalauareat 2024.
Citeşte întreaga ştire: Baremul de corectare la BAC Română 2024, publicat pe EDU.ro
UPDATE ora 13.22: Potrivit profesoarei Natașa Delia Maier, subiectele „puteau fi parcurse fără niciun fel de probleme”.
„Bacalaureatul nu face altceva decât să verifice competențele formate de-a lungul celor patru ani de liceu. (…) Cele patru competențe pe care le are în vedere examenul de Bacalaureat sunt cele patru competențe pe care elevii și le-au format timp de patru ani, dacă au fost prezenți și atenți la cursuri, și anume: utilizare corectă și adecvată a limbii române în diverse situații de comunicare, utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune textuală (…), punerea în context a diverselor texte studiate prin raportare la epocă sau la curentele literare și culturale și, de asemenea, argumentarea în scris”, a explicat profesoara, în debutul discuției.
Subiectele „cred că puteau fi parcurse fără niciun fel de probleme”, a adăugat aceasta.
„Examenul în sine nu este greu, cel puțin prima și a doua parte presupun contactul cu fragmente de text. Primul text – întotdeauna se alege un text ori memorialistic, ori de corespondență, cu alte cuvinte mai degrabă la granița dintre literar și nonliterar. (…) Al doilea fragment de text este un pasaj relativ scurt dintr-un text literar aparținând unui autor canonic sau nu (…) și aici nu li se cere ceva foarte dificil, ci caracterizare de personaj, să prezinte o perspectivă narativă, să discute despre rolul notațiilor autorului, adică didascaliile unui text dramaturgic, să prezinte câteva idei însoțindu-le cu mijloacele artistice care le susțin din textele poetice, deci lucruri făcute deja de-a lungul anilor”, a mai spus profesoara de limba și literatura română, invitată în studioul Libertatea.
***
Subiecte la română BAC 2024 – ce au avut de rezolvat elevii
La subiectul al III-lea, absolvenții de la profilul real au de redactat un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei nuvele studiate. Absolvenții de la profilul uman au avut la subiectul III de scris un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
La subiectul al II-lea, cerința s-a bazat pe un fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian.
La subiectul I, candidații au avut de rezolvat o serie de cerințe pe baza unui fragment din textul „O vizită la Tudor Arghezi” din volumul Amintiri și portrete de Gabriel Dimisianu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2***
Proba scrisă a avut loc astăzi, 1 iulie, de la ora 9.00. Peste 134.000 de candidați s-au înscris în acest an la Bacalaureat, 119.000 făcând parte din promoția curentă, iar 15.000 din promoțiile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educației. Ei au încercat să rezolve cât mai bine subiectele la limba română de la Bacalaureat 2024.
Cuprins:
Ministerul Educației publică baremele de corectare pe site-ul edu.ro, la ora 15.00.
Accesul elevilor în săli a fost permis între orele 7.30 și 8.30. Candidații au putut intra în sală doar având asupra loc un act de identitate valabil, iar timpul alocat pentru rezolvarea cerințelor de examen a fost de trei ore.
Proba a fost supravegheată audio-video. Absolvenții de liceu care au susținut proba au putut scrie pe foaia de examen doar cu cerneală sau pastă albastră, iar accesul în sală nu le-a fost permis cu ghiozdane sau genți, notițe, cărți, telefoane mobile sau alte dispozitive electronice.
Încălcarea acestei reguli duce la eliminarea candidatului din examen, precum și la interdicția de a susține Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.
Următoarele probe scrise de la Bac 2024
Probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2024 continuă marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului. Joi, 4 iulie este programată proba la alegere a profilului și specializării, iar vineri, 5 iulie, cea de la limba și literatura maternă.
Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie, în perioada 9 – 11 iulie este programată rezolvarea contestațiilor. Rezultatele finale se vor afișa pe 12 iulie.
Calendar Bac 2024, sesiunea august
Următoarea sesiune de la Bac 2024 este programată în luna august.
- 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
- 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
- 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
RK2024 • 01.07.2024, 20:00
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.
RK2024 • 01.07.2024, 16:14
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.