UPDATE 30.01.2024: Libertatea a primit un drept la replică din partea lectorului universitar Horea-Mihai Bădău. Acesta poate fi citit la finalul materialului.
Materialul inițial:
Încă de vara trecută, jurnalista Carla Lunguți arăta într-un articol în Libertatea despre comportamentul abuziv al unora dintre profesorii Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC). Scriind și despre Horea-Mihai Bădău, a citat o expertă în comunicare, care ar fi vrut ca decanul să ia în considerare „acuzațiile de hărțuire aduse de studentele dumnealui”. Lectorul spunea atunci că cea care a menționat despre acest comportament „a fost pur și simplu deranjată când am semnalat în cartea mea (vândută în 1800 de exemplare) derapaje etice ale bloggerilor din a căror comunitate făcea parte.”
Cum se apără profesorul: „Nu am abuzat niciodată de nimeni”
Jurnaliștii au adunat însă mărturii ale fostelor sale studente legate de comportamentul acestuia. Horea-Mihai Bădău e lector universitar doctor și predă la FJSC din 2008 și din septembrie 2021 e în concediu fără plată, scrie Rise Project.
Tinerele povestesc că lectorul a ales studente pe care le-a contactat în privat și, dacă ele i-au răspuns la mesaje, a dus conversația într-o direcție în care le-a sugerat repetat că au nevoie de un bărbat ca el în viața lor. Fiindcă majoritatea s-au temut să-i spună să înceteze, a mers mai departe: le-a sunat noaptea, le-a invitat în oraș, la el acasă, în Vamă. Ulterior, acestea spun că s-a transformat în agresor când a ajuns să aibă relații sentimentale cu ele, abuzându-le emoțional și psihologic.
Contactat de RISE, Horea Bădău a declarat, în scris: „Nu am abuzat niciodată de nimeni, nu am hărțuit niciodată pe nimeni, nici sexual, nici în alt fel”. Acesta nu a răspuns însă punctual acuzațiilor apărute în articolul publicat de Rise.
Antonio Momoc, decanul în funcție al FJSC și Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității din București, spun că nu au înregistrată nicio plângere instituțională împotriva acestuia. „Există toleranță zero față de orice forme de abuz” și universitatea „are toate mijloacele pentru a sancționa astfel de fapte, asigurând protecție și suport pentru victime”, a menționat Oprea pentru publicația citată.
Studentele au vorbit cu jurnaliștii sub protecția anonimatului pentru că le e frică să nu fie hărțuite după publicare. Cele cinci mărturii incluse în articol arată un tipar de comportament abuziv. Acestea au oferit jurnaliștilor și screenshoturi din schimburi de mesaje de pe WhatsApp, Facebook Messenger și e-mailuri, dar și mesaje audio lăsate de Bădău, care și apar ca ilustrație în text.
„Mi-a fost jenă să spun nemulțumirile sau situațiile astea”
Andreea era anul III, avea 21 de ani și alesese FJSC pentru că voia o carieră în comunicare. „Mi se părea foarte ciudat să îmi scrie un profesor, dar am zis «dacă nu zice ceva rău, îi răspund cumva sec». Nu se uita la mine, nu dădea de bănuit. Mi s-a părut ciudat abia când a început să mă invite în oraș”, a povestit tânăra care spune și că nu știa cum să gestioneze situația.
Acesta a început și s-o sune seara târziu și după un timp i-a mărturisit că o iubește. „Deja am zis că nu. Adică nu am avut nicio tangență cu tine, doar ți-am răspuns la telefon, te-am lăsat să vorbești, nu te-am contrazis și deja mă iubești”, se gândea Andreea atunci.
„Nu am mers la decan să spun și întotdeauna mi-a fost jenă să spun nemulțumirile sau situațiile astea”, a spus Andreea. „Niciodată n-am știut să gestionez o problemă super mare. Aveam nevoie să o am sub control și, dacă aș fi generat un ditamai scandalul, deja aveam toate filmele în cap cu ce se întâmplă și cât de rău o să fie.”
Adela Alexandru și Andrada Cilibiu, experte în egalitate de gen la Centrul FILIA, au explicat pentru RISE că reacția Andreei și a altor studente de a nu depune plângeri la facultate sau la universitate e firească. „Ți-e frică că nu ai nicio șansă de succes în fața lui și ți-e frică de ce ți s-ar putea întâmpla”, spune Cilibiu.
Întreaga investigație, o puteți citi aici.
Drept la replică din partea lectorului universitar Horea-Mihai Bădău:
„Articolul din Rise Project este o compus din povești, fantasme și fantezii mincinoase însăilate într-un stil tendențios și răuvoitor pentru a construi o falsă realitate acuzatoare, cu intenția clară de a-mi face rău. Voi invita toate persoanele care au participat la acest articol, precum și autorii lor în justiție pentru a răspunde pentru afirmațiile lor. În fața justiției se află adevărul într-un mediu echidistant, cum ar trebui să fie și cel jurnalistic. Din păcate, scopul articolului celor de la Rise Project nu a fost stabilirea adevărului, ci execuția mea. Nu am hărțuit absolut niciodată pe nimeni, nu am abuzat niciodată de nimeni, am oroare de oamenii care fac asta. Articolul celor de la Rise este, pe de o parte, o execuție motivată politic (una dintre întrebările lor a fost dacă „am fost community managerul lui Victor Ponta”? – ce legătură are asta cu restul interviului, sunt acuzat că l-am hărțuit sexual pe Victor Ponta???!), pe de altă parte de unii colegi invidioși pe succesele mele în Franța (jurnalista Carla Lunguti este fosta studentă a unei colege care vrea să eliberez postul de lector pentru protejatul său – și se vede că se fac mari presiuni pentru asta, pe de altă parte de studente care se răzbună în principal pentru că nu am acceptat să le acord favoruri academice în schimbul altor tipuri de favoruri, practică acceptată de alte persoane în facultate dar despre care nu se vorbește nimic pentru că ambele părți sunt satisfăcute, iar unele studente s-au obișnuit să inițieze manevre de seducție în acest scop. Eu am refuzat, deci stârnesc mânie și răzbunare.”
Acesta articol a fost editat în data de 31 ianuarie.
*În text a fost introdusă următoarea propoziție: „Acesta nu a răspuns însă punctual acuzațiilor apărute în articolul publicat de Rise”.
În același timp, din dreptul la replică transmis redacției a fost eliminată trimiterea către pagina de Facebook pe care o indică domnul Bădău. Acesta și-a exprimat deja punctul de vedere inclusiv în acest drept la replică publicat de Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Lecoqsportif • 28.01.2024, 14:08
Te uiti 10 minute la televizor si iti dai usor seama ca multe au ajuns acolo pe alte cai.
traianberchiu • 28.01.2024, 13:43
Daca, e adevarat ca profesorul a avut un comportament imoral fata de studente, trebuie demis din invatamant.