Acum, 55 de ani mai târziu, cineva încearcă să dea de cei cinci tineri care au fost faţa României de dinainte de Nicolae Ceauşescu. Încercările lui s-au viralizat rapid pe internet, cu îndemnul ”haideți să-i găsim!”
Sociologul şi jurnalistul Marius Cosmeanu a descoperit articolul din Der Spiegel, l-a tradus şi l-a pus, cu acordul jurnaliştilor germani, pe site-ul lui. A vrut, pe de o parte, să prezinte această imagine a României anilor ’60, aşa cum era văzută de vestici.
„Am un blog personal, unde scriu story-uri de tot felul. Am dat mai demult de articol şi am şi publicat o parte din el, dar acum 3 ani. Acum mi-am adus aminte de el şi am vorbit cu cei de la Der Spiegel. A durat ceva, dar şi-au dat acordul”, a povestit Marius Cosmeanu, pentru Libertatea.
El avea şi un alt obiectiv: o încercare, cu oricât de puţine şanse de reuşită, de a da de cei cinci tineri de pe copertă. Principala pistă erau motocicletele, care au numere de înmatriculare vizibile.
„Eu am fost la Poliţia Capitalei, că sunt numerele de înmatriculare. Dacă mai există arhivele, se pot găsi. Mi-au spus, probabil din comoditate, că nu pot să mi le dea”.
Marius Cosmeanu
Până acum, nu a primit informaţii despre cei cinci tineri. Însă, lumea a lansat pe internet tot felul de ipoteze. De exemplu, unii susţin că tinerii bucureşteni nu aveau cum în anii ’60 să pună mâna pe astfel de motociclete, decât cu ajutorul Securităţii, dacă erau copii ai şefilor de partid, de exemplu. Alţii au avansat ipoteza unui colaj foto.
Căutarea însă continuă.
Bucureştiul din spatele Cortinei
Articolul jurnaliştilor germani este o incursiune într-o perioadă ciudată a istoriei Europei de Est şi a României. După moartea lui Stalin, în 1953, URSS trece printr-o perioadă de destindere. Strânsoarea Moscovei asupra statelor-satelit se relaxează, iar ţări precum România, Bulgaria, Cehoslovacia şi Ungaria încep să se dezvolte.
„În hotelul Lido din București (cu o piscină cu valuri artificiale) se aud acordurile din The Madison Time. (…) În cluburile de jazz din Budapesta, concertele durează până zori, în timp ce la ștrandurile din București, vocea Caterinei Valente și a lui Vico Torriani răsună din nenumărate aparate de radio cu tranzistori”
Der Spiegel (în traducerea realizată pe site-ul lui Marius Cosmeanu).
Există chiar şi o deschidere către Occident. „Pe terenurile de tenis din București, tinerii poartă cămăși Perry și lovesc mingea cu rachete Dunlop”, observă jurnaliştii germani.
Peste tot în spatele Cortinei de Fier lucrurile par puţin mai efervescente decât în Vest şi peste tot sunt comparaţii cu mai-cenuşiul Berlin.
„Viața decurge mai senin și mai vesel” în Bucureşti, concluzionează cei de la Der Spiegel.
Tinerii aveau o sete incredibilă de tot ce venea din Vest. Deşi contactul lor cu lumea de afară era minim, totuşi ştiau ce le lipseşte.
„Ce gust are Coca-Cola? Ați văzut-o deja pe Brigitte Bardot? Sau pe Elvis Presley? Trini Lopez? The Beatles?”, întrebau tinerii români pe jurnaliştii străini, spun cei de la Der Spiegel.
Pentru Marius Cosmeanu, sociolog de profesie, articolul prezintă o imagine interesantă a României acelor ani, dar suferă totuşi de o oarecare ideologizare.
„E singura critică pe care aş aduce-o articolului. Dar, în condiţiile de atunci, faptul că ţările din Est se rupeau un pic de Moscova, e important”, a spus el, pentru Libertatea.
„Eu sunt puţin mai critic legat de regim, fiind crescut în el. Aş fi spus şi altele. OK, tinerii trăiau cum trăiau, dar lumea de abia ieşise din puşcării. Şi, despre asta nu se scrie”
Marius Cosmeanu
În căutarea celor 5 români
Tinerii de care se vorbeşte în articol, deschişi către Occident şi plini de întrebări despre lumea pe care nu aveau cum să o vadă cu proprii ochi, erau exemplificaţi pe coperta revistei. Jurnaliştii din Germania au ales cinci români.
Poza este făcută în faţa Casei Scânteii din Bucureşti. Trei băieţi pe motociclete, însoţiţi de două fete. Par rupţi dintr-o scenă din filmul „Grease”. Doar că stau la umbra statuii lui I.V. Lenin.
Nu există elemente de identificare. Doar două numere vizibile ale motocicletelor.
„Tineri români pe motociclete (vehicule aflate în proprietatea statului), în fața Casei Presei Libere din Piața Scânteii din București”, scrie în descrierea fotografiei.
Articolul tradus din Der Spiegel, alături de coperta numărului din august 1964, au fost publicate de Marius Cosmeanu. Anunţul său, că îi caută pe cei cinci, a ajuns rapid viral pe reţelele de socializare. Până acum, însă, nu au apărut indicii cu privire la cei cinci – care astăzi ar avea în jur de 73 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro