„Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor. O astfel de situaţie, desigur, nu ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice”, se mai arată în comunicatul ministerului.
În urmă cu 10 zile, Agent Green a atras atenţia publicului internaţional că România era singură ţară de la Dunăre care nu îşi manifestase intenţia de a semna declaraţia Danube Soya. Miniştri ai agriculturii din ţările Dunărene s-au întâlnit la Berlin cu ocazia “Săptămânii Verzi” şi au semnat declaraţia. Ministrul Daniel Constantin, deşi prezent la Berlin, nu a semnat declaraţia la evenimentul special organizat pe 19 ianuarie.
Înainte de 1989, România cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificată genetic, ceea ce plasa ţara în topul producătorilor europeni cu această plantă, arată asociaţia Agent Green. În anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificată genetic, România devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG şi din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificată genetic, dar pe suprafeţe nesemnificative, doar 70.000 hectare în 2012. România a creat soiuri foarte competitive de soia şi deţine zone favorabile vaste pentru cultivare, însă este necesar şi de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a sălta rapid suprafaţa cultivată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro