„Din ce-am convenit astăzi (n.r. – luni), cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat Marcel Ciolacu.
România a înființat în luna iulie un comitet pentru aderarea la programul de scutire de vize pentru Statele Unite ale Americii/Visa Waiver condus de șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu.
Pentru a scăpa de obligația de a cere viză de intrare în SUA trebuie fie să crească masiv numărul românilor acceptați în SUA, fie numărul celor respinși să scadă urgent de la câteva mii anual la cel mult câteva sute pe an.
Numărul românilor cărora li se refuză viza SUA este constant de 3, 4 ori mai mare de 3% în ultimii ani. Un record a fost atins între octombrie 2020 și septembrie 2021, când procentul românilor respinși a fost de peste 17%.
Între octombrie 2021 și septembrie 2022, aproape 3.400 de români au fost respinși de la primirea vizei de SUA, mai mulți decât în perioada anterioară, arată datele Ambasadei României la Washington.
Însă rata de refuz a scăzut la peste 12%, pentru că numărul solicitanților a fost mai mare, aproape de 40.000.
Marcel Ciolacu a plecat sâmbătă, 2 decembrie, într-o vizită oficială la Washington D.C. şi la New York, unde va sta până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro