Mergi direct la conținut »
România, pe locul 3 în UE la cheltuielile cu ordinea și siguranța publică. Dar dă mai puțini bani decât media UE pentru servicii sociale, sănătate și educație
Ştiri Libertatea > Ştiri > România, pe locul 3 în UE la cheltuielile cu ordinea și siguranța publică. Dar dă mai puțini bani decât media UE pentru servicii sociale, sănătate și educație

România, pe locul 3 în UE la cheltuielile cu ordinea și siguranța publică. Dar dă mai puțini bani decât media UE pentru servicii sociale, sănătate și educație

Siguranța și ordinea publică consumă anual 5,7% din bugetul consolidat al statului.

De Daniel Stanciu,

  • În uniunea Europeană doar Bulgaria (7,2% din buget) și Letonia (6% din buget) cheltuiesc mai mult pentru ordinea și siguranța publică.
  • La capătul opus se află Danemarca, cu 1,7% din PIB pentru ordine și siguranță publică, Finlanda (2,1%) și Luxemburg (2,6%)
  • Olanda, țara cu populația cea mai apropiată de România, dă pe ordine publică 4,5% din PIB.

În contextul gravelor probleme de organizare și funcționare a structurilor de ordine, descoperite de cazul de la Caracal, Ziarul Financiar a făcut o analiză în care prezintă serviciile ce intră în aria de „siguranță și ordine publică” și cum se compară aceste cheltuieli cu costurile pentru servicii sociale sau investiții.

Ministerul de Interne cu cele patru servicii secrete (SRI, SIE, STS și SPP) aflate în subordinea sa, constituie principalii consumatori ai banilor destinații ordinii publice.

Acesta primește aproape 6% din buget, aproape dublu față de medie UE care se alocă pentru siguranță și ordine publică.

Pe lângă Poliție și serviciile secrete, siguranța și ordinea publică mai include pompierii, justiția și sistemul penitenciar.

Libertatea a scris acum mai puțin de o lună că „Poliția are mașini atât de vechi încât trebuiau casate de două ori”.

Banii pentru ordine publică peste media UE, dar banii pentru sănătate, educație și investiții sub media UE

În topul cheltuielilor realizate de statul român se află protecția socială, 33% din cheltuielile totale ale statului, dar sub media Uniunii Europene de 41%.

Cazul Caracal, noi detalii șocante! Ce au făcut forțele de ordine care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu
Recomandări

Cazul Caracal, noi detalii șocante! Ce au făcut forțele de ordine care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu

Urmează capitolul „afaceri economice”, unde România alocă 13% din buget, față de 9%, media UE. Acțiunile economice reprezintă cheltuielile pentru agricultură, păduri, energie, combustibil, mine, construcții, transport-infrasctrucută și comunicații.

Sănătatea consumă de la bugetul de stat 12% din venituri, cu trei procente față de media UE.

Iar educația, se bucură de doar 8% din buget, comparat cu media de 10% din Uniunea Europeană.

Ce spune un fost om din sistem

Sorin Roibu, fost ofițer în cadrul Ministerului Apărării a declarat pentru ZF că „Nu este important procentul alocat de stat pentru aceste instituții, ci modul în care sunt cheltuiți acești bani. Cine se ocupă de educația și trainingul acestor angajați, nu cumva aceleași persoane din instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne? Să nu uităm de scandalul recent de la Academia de Poliție (privind plagiatele din tezele de doctorat ale unor lideri ai instituției)”.

„Este important cum cheltuim acești bani, de la banii alocați pentru persoanlul didactic până la ultimul polițist dintr-un post aflat în comuna X. Atâta timp cât prin aceste instituții plătim niște datorii politice, acestea sunt rezultatele”, mai spune Roibu.

Sursă: zf.ro

Close
Închide
  Close