Criza gazelor a intrat intr-o noua etapa, o data cu decizia companiei ruse Gazprom de a sista de la 1 ianuarie 2006 livrarea gazelor spre Ucraina.
Primele state afectate de conflictul economic ruso-ucrainean, data fiind alimentarea prin gazoductele ucrainene, au fost Polonia si Ungaria, care au reclamat deja scaderea presiunii gazelor. Romania nu a fost afectata de decizia rusilor, resimtindu-se doar o scadere a presiunii gazelor importate nu si la consumatori. Ministrul economiei, Codrut Seres, a dat asigurari ca Romania are rezerve suficiente pentru a depasi aceasta situatie. Dar daca nu se va gasi o solutie pana in luna februarie, va trebui rationalizata distributia la marii consumatori.
Rusia a decis sistarea livarilor catre Ucraina ca urmare a refuzului autoritatilor de la Kiev de a plati pretul “european” la gaze, adica de aproximativ 200 dolari pe mia de metri cubi, fata de 50, cat platea pana in prezent.
Desi temperaturile in scadere si “apetitul” marilor consumatori reprezinta o problema in perspectiva si pentru Romania pe fundalul acestei crize, autoritatile dau asigurari ca ne aflam in grafic. Cadre tehnice de la Transgaz sustin ca “razboiul gazelor” dintre Rusia si Ucraina nu va afecta consumul de gaze al Romaniei, intrucat gazoductul care deserveste Romania reprezinta o ramificatie deviata din principala conducta care alimenteaza Europa. Romania importa din Rusia 40 la suta din necesar si are un contract cu Gazprom pana in 2030, prin care compania livreaza gazele la un tarif de 280 de dolari mia de metri cubi.