Un expert în strategii militare, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a spus că acest cap de pod pe care l-au primit americanii în Dobrogea, la Kogălniceanu şi Constanţa, ar putea fi parte din planul de atacare a Iranului de către Statele Unite şi aliaţii lor. În acest caz, iranienii ar putea riposta prin intermediul rachetei Shahab- 3, capabilă să atingă ţinte de pe teritoriul Turciei, Bulgariei şi României – conform declaraţiei secretarului general NATO, Fogh Rasmussen, făcută în luna mai anul trecut. Fricţiunile dintre Statele Unite şi această ţară islamică au la bază suspiciunea că programul nuclear al puterii de la Teheran ar avea drept scop, pe lângă cel civil, şi pregătirea bombei atomice. Menţionăm că infrastructura legată de scutul antirachetă de la Deveselu va fi gata în anul 2015, dar analiştii militari spun că amplasarea tehnicii militare în sine nu durează mai mult de o săptămână. Altfel spus, dacă e nevoie, unitatea de rachete americane poate fi gata de luptă, la Deveselu, foarte repede.
Atacul, pregătit de pe vremea lui Bush
Conform gen. dr. Emil Străinu (foto), analist militar, probabilitatea atacării Iranului de către SUA sau de o coaliţie multinaţională nu a fost niciodată mai mare ca în prezent. “Factori de natură politico-militară şi economică accelerează producerea acestui atac amânat de mai multe ori încă din perioada administraţiei Bush. Tot atât de adevărat este şi faptul că urmările la scară locală şi globală ale acestei operaţiuni sunt imprevizibile chiar şi pentru specialişti”, ne-a spus gen. dr. Emil Străinu.
Exerciţii pe teritoriul ţării noastre
Conform publicaţiei iordaniene The Jordan Times, în vara anului trecut 60 de avioane F16 au decolat de pe teritoriul ţării noastre pentru o serie de exerciţii militare care au avut loc deasupra Mării Mediterane şi a Mării Roşii. S-au exersat misiuni de realimentare în aer, de bombardament şi de luptă aeriană. Publicaţia iordaniană a subliniat că aceste exerciţii au avut rolul de a pregăti un viitor atac asupra Teheranului. În afară de cele 60 de avioane care ar putea ataca Iranul dinspre Dobrogea, SUA ar pregăti asaltul şi dinspre sud, adică din Golful Persic, cu o flotă de 12 nave, în frunte cu portavionul “Harry Truman”.
Statul arab, superputere militară
Iranul e cea mai mare putere militară între toate statele islamice ale lumii. Armata are peste 500.000 de combatanţi, majoritatea concentraţi în partea de nord-vest a ţårii, înspre Turcia. Aliaţii presupun că iranienii au amplasat în această zonă lansatoare de rachete antiaeriene S-300, pentru a doborî avioanele F-16 care ar urma să atace Iranul dinspre România. În privinţa rachetelor, statul asiatic are modelele Shahab-3 şi Sejil-2, capabile să atingă ţinte de pe teritoriul Turciei, Bulgariei şi României – aliaţii Statelor Unite.