Mergi direct la conținut »
România vrea UN NOU ACORD CU FMI

De Ileana Ilie,

O nouă înţelegere cu instituţiile financiare internaţionale este benefică din cel puţin trei motive, susţin oficialii Guvernului, potrivit digi24. Oferă un plus de credibilitate în faţa investitorilor, aduce costuri mai mici pentru împrumuturi şi obligă autorităţile să menţină puţină disciplină financiară.
În plus, un acord cu FMI înseamnă stabilirea în comun a unor ţinte macroeconomice care sunt verificate periodic. Iar acele evaluări se vor încheia cu trecerea în revistă a performanţelor economice ale României, ceea ce creşte şi gradul de transparenţă.
Economia românească a fost susţinută de mai multe acorduri convenite cu FMI şi Comisia Europeană în decursul anilor. Din unele, România a atras şi bani, pe unele le-a ţinut doar ca centură de siguranţă. De această dată, ministrul Finanţelor vorbeşte de un acord ceva mai lejer pentru România, un acord care să pună accent pe reforme. O delegaţie a FMI va sosi luna viitoare în România pentru consultări legate de bugetul pentru anul viitor şi, cel mai probabil, atunci se va solicita oficial FMI demararea procedurilor pentru o nouă înţelegere.
Cât despre presiunea celorlalte împrumuturi, România va scăpa anul viitor de datoriile către Fondul Monetar Internaţional. Datorii rezultate în urma unui împrumut luat în perioada crizei economice. Ultima rată va fi plătită de BNR în ianuarie 2016. Mai sunt de achitat 120 de milioane de euro din împrumutul total de 13 miliarde de euro.

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close