În timpul vacanțelor din copilărie petrecute la țară, Roxana găsea deseori animale moarte. Ba o cârtiță, ba un ciuf sau vreo rădașcă. Parcă îi părea rău de ele să le lase moarte în țărână, așa că le aduna. La început a făcut un insectar. Apoi încă unul, mai ceva ca primul. După care și-a dat seama că trebuie să facă ceva și cu animalele mai mari, care nu puteau fi înfipte în insectar. “Voiam să le fac vii din nou. Ăsta era gândul care mă obseda aproape. Să împăiezi un animal înseamnă să nu îl lași să moară complet. Plus că este un mod de a le prezenta celorlalți – și astfel lumea învață despre viețuitoarele sălbatice”, spune Roxana.
Între timp, a dat examen la Veterinară și a intrat. Mai are doi ani și devine medic veterinar cu acte în regulă. Taxidermia va rămâne tot hobby, pentru că își dorește mai întâi să vindece animelele vii. Studiile îi sunt însă de mare folos și în taxidermie, pentru că trebuie să ai noțiuni solide în materie de structuri osoase, biologie etc.
Ochii de sticlă se cumpără de pe Amazon, cu 1 – 2 dolari
A împăiat deja mai multe animale, astfel încât are un mic…showroom. Interesant e că nu se mulțumește cu simpla împăiere, ci vrea să facă un pas mai departe: tablouri cu animale, ca în Occident. “Am văzut multe obiecte decorative afară cu animale în tot felul de ipostaze – de exemplu un dihor împăiat îmbrăcat în doctor, cu halat și stetoscop. Sau bibelouri care au în componența lor păsări. Par vii. Și eu vreau să mă îndrept în această direcție, să fac, de exemplu, ceva tematic – o pasăre împăiată care plimbă în lesă un gândac împăiat. Nu știu dacă la noi ar merge, poate părea ciudat, dar în străinătate prind chestiile-astea”, mai spune Roxana.
Ce nu ar face niciodată? Nu și-ar împăia propriul animal și nici pe al altcuiva. “Mi se pare foarte bizar să vezi stând nemișcat zi de zi animalul tău, care până ieri era plin de viață, te jucai cu el…Eu împăiez doar animale mici, sălbatice, care sunt deja moarte și vreau să le arăt pur și simplu o formă de respect, să arăt că au existat, că le putem vedea, analiza. Că încă există”.
Pentru un taxidermist e important să aibă pe de o parte ustensile, pe de alta accesorii, cum ar fi ochii. Există o piață pentru așa ceva. Roxana comandă ochi de sticlă de pe internet, de pe site-uri ca Amazon sau Ebay, prețul fiind între 1 și 5 dolari perechea. 5 dacă îi vrei deja pictați. De obicei, ea preferă să și-i vopsească singură.
CITEȘTE ȘI
ANALIZĂ / Cum arată piața muncii din România. Tinerii sunt slab pregătiți și există discriminare
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro