Volodimir Zelenski, șeful Biroului Național Anticorupție al Ucrainei, Artem Sitnik, președintele Curții Constituționale, Oleksandr Tupitski, și șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Kirill Șevcenko, au proprietăți în Crimeea, a spus Aksionov.
Potrivit acestuia, situația acestor proprietăți este în curs de rezolvare cu departamentul FSB. Cei mai înalți oficiali ucraineni numiți de el nu vor putea reînregistra proprietăți imobiliare, a spus Aksionov. „Vor fi tratați așa cum merită!”, a adăugat el.
Oficialul crimeean nu a oferit detalii despre numărul și valoarea proprietăților deținute de președintele Ucrainei în peninsula anexată de Rusia în 2014. Dar, după cum a subliniat el, proprietarii plătesc toate plățile necesare către bugetul Crimeei și au fost unii dintre cei mai disciplinați plătitori de utilități și alte taxe.
Pe 15 martie, Aksionov a avertizat că Crimeea ar putea confisca proprietățile cetățenilor ucraineni. O serie de unități mari de vânzare cu amănuntul vor fi considerate ca obiecte potențiale pentru sechestru în favoarea statului rus.
Pe 11 martie, șeful Camerei Civice din Crimeea, Alexander Formanciuk, a declarat că Zelenski și oligarhii ucraineni s-ar putea confrunta cu confiscarea proprietăților lor din peninsulă, din cauza legii privind confiscarea forțată a bunurilor imobiliare rusești.
Faptul că Zelensky avea proprietăți imobiliare în Crimeea era cunoscut din perioada preelectorală din 2019. Soția președintelui ucrainean a cumpărat un apartament acolo încă din 2013, înainte de întoarcerea Crimeei în Federația Rusă. Un apropiat al președintelui a spus că acesta intenționează să folosească proprietățile imobiliare „doar după întoarcerea obligatorie a Crimeei în Ucraina”.
Cotidianul Izvestia, care apare la Moscova și e de semenea controlat de propaganda rusă, detaliază subiectul.
După cum notează Russia Today,, scrie Isvestia, mass-media de afaceri din Ucraina estimează numărul marilor oameni de afaceri ucraineni care fac afaceri în Rusia la sute de nume. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski desfășoară afaceri și în Rusia. Companiile fondate de el și colegii săi continuă să funcționeze și să genereze venituri. Acestea sunt LLC „Green Films” și „Platinumfilm”. Ei sunt responsabili pentru distribuție, veniturile din chirie și redevențele din spectacolele de comedie și filmele studioului Kvartal 95.
Green Films și-a depus ultimele situații financiare doar pentru 2020. Atunci, veniturile sale, conform lui Rosstat, s-au ridicat la 55,7 milioane de ruble. Platinumfilm a înregistrat venituri zero în 2020.
Serviciul Kontur.Focus arată că ambele companii rusești aparțin Cipriot Green Family LTD. Un sfert din offshore-ul din Cipru i-a aparținut lui Zelenski însuși înainte de începerea carierei sale prezidențiale, indică registrul persoanelor juridice din Cipru.
În 2019, Zelensky a scăpat de cota sa, repartizând-o între un coleg din Kvartal 95, Andrei Iakovlev, și o companie offshore din Insulele Virgine Britanice, Appex International. Dar dovezile indirecte sugerează că președintele Ucrainei păstrează controlul asupra afacerii prin cei mai apropiați asociați ai săi, frații Serghei și Boris Shefirov, precum și Timur Mindich.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina