Pe lângă criza financiară cu care ne confruntăm, o altă problemă se pune existenţa în pericol. În curând o nouă criza ne va lovi: criza ecologică şi lipsa apei potabile.
Omul a început cu ajutorul tehnologiei să folosească mai multe resurse decât este capabilă planeta să producă şi se pare că în 30 de ani ne vom confrunta cu un deficit de 100% de resurse naturale, ceea ce va duce la o criză globală nemaivăzută.
Conform publicaţiei La Stampa dacă nu ne vom schimba rapid stilul de viaţa, oamenii vor avea nevoie de o altă planetă, pentru că pe Terra va fi aproape imposibil de trăit.
Echipa de experţi a WWF, condusă de italianul Gianfranco Bologna, a lucrat la raportul „Planeta vie-2008” de doi ani, iar cercetările au arătat că începând din 1986 pe Terra a început să se producă ceva anormal şi numai pe parcursul anului 2005 s-a consumat cu 30% mai multe resurse decât rezervele aflate pe Pământ.
„Este vorba de un deficit planetar, de o recesiune ecologică, iar acest deficit va atinge 100% încă în 2040 dacă lucrurile nu se vor schimba cât de curând „, se arată în raportul experţilor WWF.
Potrivit raportului, oamenii consumă mai mult decât au nevoie pentru a supravieţui. Printre ţările care consumă cel mai mult se află Emiratele Arabe Unite, SUA, Kuweit, Danemarca, Australia, inclusiv Italia, care se plasează pe locul 24 în acest top al „risipii inadmisibile”. La cealaltă extremă se află ţările Congo, Haiti, Afganistan sau Malawi.
„Presiunea omului asupra resurselor vii ale Terrei depăşeşte cu 30% capacitatea de regenerare a planetei. Acest consum în exces la nivel global se află pe o curbă ascendentă şi conduce inevitabil la distrugerea ecosistemelor, precum şi la acumularea deşeurilor şi a substanţelor poluante”, se arată în acelaşi comunicat.