trecut a fost gandita pentru a acoperi rata inflatiei prognozata in acest an. Desi sindicatele au cerut cel putin 100 de dolari, guvernantii au spus „nu”, dar au promis ca discutiile raman deschise.
Elena Dumitru, ministrul muncii, ne-a spus ieri ca „Guvernul promoveaza o politica salariala prudenta, iar acest fapt se reflecta, printre altele, in mentinerea salariului de baza minim brut garantat in plata la 2.800.000 lei pe intreg anul 2004. Alt aspect vizeaza majorarea salariului de baza pentru personalul din sectorul bugetar cu 12,4%, majorare acordata in doua etape: 6% de la 1 ianuarie 2004 si 6% de la 1 octombrie 2004”.
Marian Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, ne-a spus: „stiam ca subiectul salariului minim a ramas deschis. Noi am fi dorit sa fie minimum 3,2 milioane lei si am fi dezamagiti daca valoarea ar ramane in acest an inghetata. Acum negociem un pact de stabilitate cu guvernul si vom discuta acest lucru”.
si patronii sustin cresterea salariului minim, cu conditia insa ca fiscalitatea sa fie redusa. Marian Dumitrescu, reprezentantul Consiliului intreprinderilor Mici si Mijlocii, ne-a spus ca in prezent „pentru un salariat care primeste 2,8 milioane lei patronul plateste in plus taxe de 1,4 milioane lei. Interesul nostru este ca salariatii sa fie mai bine platiti, dar in acelasi timp Ministerul Finantelor trebuie sa reduca povara fiscala”.
Nici alocatiile pentru copii, acum de 210.000 lei, nu vor mai creste. in prezent beneficiaza de alocatie 5 milioane copii de pana la 18 ani.