Crăciunul este considerat o sărbătoare a familiei, a bunătății, a iubirii și a bucuriei, iar Moș Crăciun rămâne cel mai puternic simbol al acestei perioade. Copiii până la o anumită vârstă cred în Moș Crăciun și îl văd ca pe un bătrânel bun, care îi recompensează pentru faptele lor. Promițându-i un cadou mult dorit de la Moș Crăciun, cel mic se va ambiționa să fie mai cuminte și să facă mai multe fapte bune, în ideea că moșul vine doar la copiii cuminți.
Percepția copiilor despre Crăciun depinde foarte mult de educația pe care o primesc de la părinții lor. Exemplul părinților este foarte important pentru adoptarea anumitor tradiții. Cel mic vede cât de importantă este sărbătoarea în familie și va simți la rândul lui, că trebuie să se implice mai mult. Îi putem explica copilului însemnătatea Crăciunului prin intermediul poveștilor, a cărților cu imagini, pentru că așa va înțelege cel mai bine. Este important să respectăm și tradițiile, să îi învățăm pe copii ce ne-au învățat pe noi părinții și bunicii: să-și pregătească ghetuțele pentru Moș Nicolae, să împodobească bradul și să scrie scrisoare pentru Moș Crăciun, să primească colindători, să meargă cu colindul. Părinții sunt cei responsabili de felul în care văd copiii Crăciunul.
„Când va fi adult, cel mai probabil copilul va păstra valorile care i-au fost insuflate de părinți. Dacă în casă a existat armonie, înțelegere, respectarea tradițiilor de sărbători, atunci și el ca adult se va strădui să aducă aceeași atmosferă în familia sa și mai ales va păstra tradițiile mai departe, pentru copiii lui” , declară psihologul Carmen Hotar.