Doi bărbați de 36, respectiv 26 de ani, aparent clienți obișnuiți, au reușit să cumpere centrale termice din magazinele Dedeman și Leroy Merlin, din municipiul Bacău, cu puțin peste 300 sau 400 de lei, în condițiile în care prețurile de pe raft erau de zece ori mai mari. Angajații magazinelor și-au dat seama că au fost păcăliți abia după o lună și au sesizat Poliția.
Totul s-a întâmplat în vara anului trecut, achizițiile fiind făcute la intervale de câteva zile. Patru centrale au reușit să cumpere cei doi bărbați la prețurile pe care singuri și le-au ales. În urma verificărilor făcute de reprezentanții magazinelor, s-a constatat că respectivii clienți au achiziționat centralele termice care costau între 3.100 și 4.500 de lei.
Aceștia plătiseră însă mult mai puțin, folosindu-se de codurile de bare ale unor boilere electrice. Etichetele celor două produse erau înlocuite de escroci, după ce în prealabil au analizat produsele în magazin și au fotografiat codurile de bare.
Polițiștii au reușit să dea de urma celor doi clienți, analizând înregistrările video puse la dispoziție de reprezentanții magazinelor.
„Inculpații au acționat cu premeditare, cu o îndrăzneală deosebită, deși aveau cunoștință despre împrejurarea că magazinele sunt dotate cu camere de supraveghere. Modul de operare pe care inculpații l-au folosit este unul ingenios, prin aceea că la fiecare infracțiune comisă, aceștia poziționau cutiile centralelor pe cărucioare, astfel încât să faciliteze accesul angajatului de la casa de marcat la eticheta aplicată de ei, mascând denumirea produsului și a codului de bare ce reprezenta prețul real al centralelor termice cu alte produce cu o valoare mult mai mică”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău.
Cum acționau escrocii
Potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale celor două magazine, cei doi bărbați acționau cu multă precauție pentru a nu atrage atenția asupra lor. Veneau la cumpărături cu un autoturism Dacia Duster, pe care îl parcau cât mai departe de intrare și intrau în magazin separat, mergând în direcții diferite.
După ce încărcau centralele termice pe cărucioare, se deplasau în alte raioane, unde nu aveau acoperire camerele de supraveghere, și aplicau eticheta de boiler pe cutia cu centrala termică.
Din imaginile video se observă că, la casa de marcat, partea cutiei centralei termice pe care sunt inscripționate datele de identificare ale produsului era acoperită în mod intenționat de o placă tip PFL, poziționarea cutiei centralei Ariston fiind efectuată într-o așa manieră încât să se poată facilita casierei accesul la eticheta de culoare albă aplicată cei doi bărbați.
Cu ocazia cercetărilor, unul dintre angajații magazinului Dedeman a declarat că, înainte cu câteva zile de cumpărarea centralelor la prețuri subevaluate, a fost rugat de un client – unul dintre escrocii din dosar – să îi coboare de pe raft un boiler electric, invocând că dorește să îl cumpere. În realitate, la sfârșitul zilei, angajatul de la raionul termice a găsit abandonat respectivul boiler în magazin. Potrivit anchetatorilor, inculpatul a recurs la această strategie pentru a lua codul de bare al boilerului.
Arestați pentru o lună
Identificați de polițiști, cei doi bărbați au fost arestați preventiv. La audieri, ei au refuzat să dea declarații.
O lună au stat după gratii cei doi bărbați, ulterior fiind plasați sub control judiciar, deși erau vizați și de alte dosare pentru fapte similare, comise în județul Bihor.
La sfârșitul anului trecut, procurorii au dispus trimiterea lor în judecată sub acuzația de înșelăciune. Dosarul se află încă pe rolul instanței de fond, cei doi inculpați solicitând termene pentru a încerca să ajungă la o împăcare pe cale amiabilă cu reprezentanții celor două magazine păgubite.
Totodată, Judecătoria Bacău a dispus revocarea măsurii controlului judiciar față de cei doi inculpați, considerând că măsura de supraveghere nu mai este oportună. A urmat o contestație depusă de procurori, care a fost însă respinsă.
Pe 6 iunie, Judecătoria Bacău urmează să stabilească dacă procesul va înceta ca urmare a înțelegerii părților sau dacă inculpații vor fi trași la răspundere penală. În cazul infracțiunilor de înșelăciune, împăcarea părților înlătură tragerea la răspundere penală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro