Apasi, sioux, mohicani… intr-un cuvant piei rosii. Spirite nesupuse ale libertatii care au invatat, in sute de ani, sa supravietuiasca sub cerul liber. Au invatat sa asculte ‘vocea’ vantului din preerie, sa ‘citeasca’ urme lasate pe nisip sau chiar pe apa si sa inteleaga ‘glasul’ pamantului framantat de copitele animalelor. Urmasii acestor razboinici curajosi ce au trait in temute triburi care candva impanzeau America au venit la Bucuresti sa ii invete pe politistii romani de frontiera cum sa caute indicii in orice urma, cat de mica ar fi, si sa ‘planteze’ capcane invizibile.
Puterile magice de a intelege natura, dobandite din generatie in generatie, nu ii tradeaza niciodata. Poate de aceea, membrii compartimentului ‘Lupii din umbra’, din statul american California, le folosesc ori de cate ori au de rezolvat un caz mai dificil. Pentru o scurta perioada de timp, pieile rosii moderne le-au predat politistilor romani de frontiera abc-ul nescris al cautatorilor de urme. In timpul exercitiului romano-american derulat in muntii din zona Bucovinei, indienii i-au pus la grele incercari pe granicerii care au avut de ‘tradus’ semne lasate pe scoartele copacilor, in noroi sau in tufisuri.
Ca niste invatacei care abia acum deprind tainele meseriei de cercetas, politistii de frontiera au urmarit fiecare detaliu al urmelor pe care au reusit sa le gaseasca. O dara lasata discret la margine de drum trebuia sa le ‘spuna’ daca si cand a trecut cineva pe acolo. O crenguta rupta ‘vorbeste’ pentru cunoscatori de sensul in care fugarul vrea sa-si piarda urma, iar copita unui animal imprimata in tarana arata daca pericolul pandeste in zona.
Jocul a inclus si o runda in care politistii nostri au incercat sa se faca nevazuti in inima padurii. Indienii i-au invatat cum sa lase in urma lor indicii false sau cum sa stearga orice semn care i-ar fi tradat.
Oamenii legii au primit aparatura de cercetare
La plecare, apasii, indienii sioux si mohicanii le-au lasat elevilor lor aparatura ultramoderna de cercetare, gps-uri si senzori de miscare, care, timp de noua luni, cat bateriile sunt functionale, trimit la un calculator orice informatie captata.