În 18 aprilie 2021, DIICOT a confirmat, într-o știre difuzată inițial de Antena 3, faptul că a deschis un dosar penal după ce corpul de control al premierului Cîțu a reclamat ilegalitatea felului în care Ministerul Sănătății a făcut publică lista centrelor de vaccinare. ”Urmărirea penală este in rem”, a declarat oficial DIICOT, urmând ca persoanele cercetate să fie descoperite de-a lungul investigației.
2017: plângere a șefului numit de PSD la Radio. 2021: plângere a guvernului Cîțu
Surse din DIICOT au explicat pentru Libertatea că ”urmărirea în cazul centrelor publicate de oamenii lui Vlad Voiculescu a fost începută de secția condusă de Robert Fleckhammer, procurorul care a făcut același lucru în 2017, când a pus sub acuzare oameni pentru furnizarea de informații care erau de fapt publice”.
Atunci, Fleckhammer a făcut-o în urma unei plângeri a șefulului numit de PSD la Radio România, acum o face în urma plângerii de la Florin Cîțu.
Sursă Libertatea:
Între timp, procurorul a fost avansat. În februarie 2021, Robert Fleckhammer a devenit procuror-șef la Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice.
CSM l-a recomandat cu vot 4-3, în pofida apelului mai multor ONG-uri. Un număr de 11 organizații neguvernamentale cu activitate în justiție și-au exprimat ”îngrijorarea” pentru faptul că mapa profesională a lui Robert Fleckhammer nu arată o ”activitate profesională solidă și necontestată”.
Prin cel puțin un caz invocat de ONG-uri și devenit public după dezvăluirile Libertatea, procurorul Fleckhammer criminalizase oferirea informațiilor publice către public.
S-a întâmplat pe 30 mai 2017, când, la ora 6 dimineața, echipa procurorului Robert Fleckhammer a ridicat-o de acasă pe jurnalista Gabriela Scraba, de la Radio România Muzical.
Presată să recunoască o condamnare la închisoare cu suspendare!
Condusă în sediul DIICOT, jurnalista a fost pusă sub acuzare și trimisă în instanță pentru că oferise informații socotite de Fleckhammer secrete, despre deplasările pe bani publici ale lui Ovidiu Miculescu. Scraba a povestit cum a semnat un acord de acceptare a vinovăției, la închisoare cu suspendare, după ce procurorul Fleckhammer a amenințat-o că ea va rămâne fără muncă și fiica sa cu dizabilități fără sprijin.
Greutățile ziaristei, legate de fata ei cu dizabilități, sunt invocate de procurorul Robert Fleckhammer și în acordul de recunoaștere a vinovăției!
“Conform Contractului Colectiv de Muncă, pe durata unui proces penal, contractul de muncă ar fi suspendat, iar o condamnare ar atrage desfacerea contractului, ceea ce în mod evident, având în vedere şi vârsta inculpatei, ar cauza, pe de o parte, reducerea considerabilă a şanselor găsirii unui loc de muncă, iar pe de altă parte, imposibilitatea imediată de a plăti ratele şi de a-şi asigura întreţinerea ei şi a fiicei aflate în întreţinere”, scrie în acordul de recunoaștere, întocmit de procurorul Robert Fleckhammer.
Mai apoi, în instanță, ziarista a realizat că ea nu comisese nicio infracțiune și a cerut judecătorilor să anuleze acordul de recunoaștere a vinovăției. Iar judecătorii i-au dat dreptate.
Judecătorii care au respins acuzațiile DIICOT în cazul de la Radio România au fost:
- Postelnicu Lucreția, de la Tribunalul București.
- Gohoreanu Carmen Alina și Voica Valerica – ambele de la Curtea de Apel București.
Judecătorii au motivat că ceea ce a incriminat procurorul Robert Fleckhammer a fost, de fapt, transmiterea către public a unor informații care aparțin publicului.
În fața acestor verdicte, Fleckhammer a clasat cazul în 2019. La doi ani după descinderea de acasă de la jurnalistă.
Nou caz, cel al centrelor de vaccinare, a apărut după ce premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la ministerul unde încă era ministru Vlad Voiculescu. Acțiunea a venit în urma publicării centrelor de vaccinare de către MS. Cel audiat de oamenii Corpului de a fost nu ministrul, ci Ștefan Voinea, consilierul său onorific.
Inspectorii de la Guvern au considerat că publicarea acelor centre, în modul în care s-a făcut, este un act penal. La câteva zile după ce Corpul de Control a trimis către DIICOT sesizarea, secția de Parchet condusă de procurorul-șef interimar Robert Fleckhammer a confirmat că a deschis dosar penal pentru:
- Acces ilegal la un sistem informatic.
- Transfer neautorizat de date informatice.
- Divulgarea de informaţii secret de serviciu sau nepublice.
Conform legii, decizia deschiderii dosarului penal aparține exclusiv procurorului. Numai în momentul trimiterii în judecată, unui acord de recunoaștere a vinovăției sau clasării se obține și aprobarea șefului direct, în aceste caz al procurorului Robert Fleckhammer.
ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol apărea informația că președintele Iohannis a semnat numirea ca șef interimar la DIICOT a lui
Robert Fleckhammer. În realitate, doar CSM semnează delegarea interimarilor, nu președintele României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro