• Parlamentarii au fost chemaţi să marcheze ziua Marii Uniri de acum 100 de ani.
  • Au fost invitaţi demnitari şi înalţi prelaţi, ambasadori şi şefi de instituţii. 
  • În timp ce oficialii vorbeau, parlamentarii se uitau pe Facebook, dădeau mesaje pe WhatsApp şi se jucau. 
  • Întrebat dacă gestul lui să cădea în acel moment, un senator a răspuns agresiv: „Aşa, şi?”

a

Politicienii nu au putut trece peste micile lor războaie nici în ziua în care s-au adunat pentru a marca 100 de ani de la naşterea României moderne. Marea Unire nu i-a inspirat şi nici de solemnitatea şedinţei nu au ţinut prea mult cont.

Dovadă stau imaginile filmate de Libertatea în timpul şedinţei. Aleşii au stat pe telefoane, pe tablete şi pe laptopuri, au vorbit între ei, şi-au făcut poze, au jucat jocuri şi au ascultat muzică.

Preşedintele României, ignorat

Încă de la începutul zilei se ştia că liderii PSD şi ALDE nu îl vor întâmpina pe Klaus Iohannis la sosirea în Parlament. Deşi chiar parlamentarii au decis să organizeze o şedinţă în care să comemoreze sacrificiul eroilor din Primul Război Mondial. Ei însă nu şi-au sacrificat orgoliile.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au intrat în plen împreună, alături de premierul Viorica Dăncilă. În urma lor, la câteva minute, a sosit şi preşedintele, flancat de membri PNL şi de un reprezentant al Camerei Deputaţilor din partea PSD.

Odată ce preşedintele şi-a început discursul, politicienii au scos telefoanele.

Miniştrii au pus primii mâna pe telefoane

În timp ce reprezentanţii statului vorbeau, unii miniştri au intrat pe internet. Printre ei, Tudorel Toader, Petre Daea şi noul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Miniștri din Guvernul Dăncilă se uită pe telefoane în timpul Şedinţei solemne de Centenar

În plen, parlamentarii îşi făceau poze unul altuia.

VIDEO/ GameLand în Parlament! Şedinţa solemnă de Centenar, marcată de aleși cu jocuri pe telefon, poze şi muzică în căşti. Reacţia unui senator filmat distrându-se: "Aşa, şi?"

Alţii se jucau pe telefon.

Un parlamentar se joacă pe telefon în timpul Şedinţei solemne de Centenar

Nu a fost mare diferenţă nici la prezidiu: Călin Popescu Tăriceanu stătea tot pe telefon, iar Liviu Dragnea citea Constituţia. În timp ce Viorica Dăncilă vorbea.

VIDEO/ GameLand în Parlament! Şedinţa solemnă de Centenar, marcată de aleși cu jocuri pe telefon, poze şi muzică în căşti. Reacţia unui senator filmat distrându-se: "Aşa, şi?"
Un reprezentant al unui cult religios nu a renunţat la telefon nici cât să aplaude un discurs. A lovit doar masa cu mâna liberă.

Un preot invitat în Parlament se uită pe telefon în timpul Şedinţei solemne de Centenar

Cei pentru care telefonul nu a fost suficient au scos şi tableta sau laptopul. Unii parlamentari nici nu s-au obosit să ajungă încă de la început. Au intrat în sală în timpul discursurilor, s-au aşezat în bancă şi şi-au pus căştile. Este şi cazul social-democratului Liviu Brăiloiu.

Parlamentarul social-democrat Liviu Brăiloiu se uită pe telefon în timpul Şedinţei solemne de Centenar

„Haideţi, domnule, fiţi serioşi!”

Libertatea l-a întrebat pe senatorul PSD, după terminarea plenului, de ce a preferat să se uite pe telefon în timpul şedinţei solemne. „Aşa, şi?”, a fost prima lui reacţie.

„Ce, să-l ascult pe Iohannis, că mă face penal, într-un plen solemn? Haideţi, domnule, fiţi serioşi”.

Căştile au rămas în urechi şi în timpul discursului lui Călin Popescu Tăriceanu. La această întrebare, senatorul nu a mai vrut să răspundă şi a fugit, la propriu, de jurnaliştii Libertatea.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a petrecut pe telefon o mare parte a şedinţei, deşi stătea chiar lângă Klaus Iohannis, Emil Constantinescu şi Patriarhul Daniel. Senatorul PMP nu a vrut să comenteze.

În Parlament, ziua dedicată Marii Uniri a trecut ca o zi oarecare, cu plictiseală, atacuri politice şi aplauze furtunoase, dar numai când vorbesc aliaţii politici. Solemnitatea, în mare parte, a lipsit. Poate la următorul Centenar.


Citește și:

Şedinţă solemnă la Parlament, dedicată Centenarului. Klaus Iohannis: „Mergem în direcția corectă?”; Viorica Dăncilă: „Lansez un mesaj de pace către președintele României”