„Este important să avem un canal de comunicare cu președintele rus, în caz contrar, izolarea ar fi cea mai proastă politică”, a declarat Catherine Colonna pentru postul public de radio France Inter.
Șefa diplomației franceze a arătat că acest dialog „a ajutat recent pentru a permite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să reușească să ajungă la centrala civilă din Zaporojie”.
„Războiul se va opri într-o zi, iar Rusia va fi mereu vecinul nostru”
Întrebată dacă Franța trebuie să continue să vorbească cu Vladimir Putin, oficialul din hexagon răspunde: „Trebuie, produce efecte. Nu atât cât ne-am dori, în mod evident, dar situația inversă ar fi non-responsabilă. Apoi, după cum a spus primul ministru în momentul dezbaterilor referitoare la Ucraina din Parlament, va exista și un după. Războiul se va opri într-o zi, chiar dacă va fi lung, iar Rusia va fi mereu vecinul nostru”.
Rusia va fi vecinul nostru. Vorbesc de geografie, apoi istoria este mult mai lungă de atât.
Catherine Colonna, ministra de externe a Franței:
Catherine Colonna face referire la discursul ținut în fața parlamentului francez de primul ministru Élisabeth Borne.
„Acest război durează”, declara Borne pe 3 octombrie, „dar va avea un după – iar în această lume, Ucraina va fi în picioare și stăpână propriului teritoriu. Rusia va fi de asemenea prezentă. Ea va rămâne o putere majoră. Ea va fi mereu vecinul nostru mâine: nu putem s-o ignorăm. Viitorul se va scrie în jurul unei mese de negocieri, nu pe un câmp de război”.
Macron-Putin, un lung șir de discuții telefonice
Președintele francez, Emmanuel Macron, a apărat la începutul lunii septembrie politica continuării dialogului cu Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au discutat în repetate rânduri.
De altfel, președintele francez a făcut publică discuția pe care a avut-o cu omologul rus pe 20 februarie, cu câteva zile înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina.
Ultima convorbire între cei doi a avut loc la 19 august, când Macron a cerut a solicitat o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse, iar Putin a acceptat.