Mergi direct la conținut »
Șefa DNA: ,,Schimbările politice determină numărul de sesizări. Suntem bombardați cu rapoarte ale Corpului de Control”
Ştiri Libertatea > Ştiri > Șefa DNA: ,,Schimbările politice determină numărul de sesizări. Suntem bombardați cu rapoarte ale Corpului de Control”

Șefa DNA: ,,Schimbările politice determină numărul de sesizări. Suntem bombardați cu rapoarte ale Corpului de Control”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că schimbările politice determină numărul de sesizări primite de procurorii din subordinea sa, care, în anumite momente, sunt ,,bombardați” cu rapoarte ale corpului de control.

„Schimbările politice determină numărul de sesizări făcute la DNA. Când are loc o schimbare la nivel politic suntem bombardați cu sute de sesizări ale corupului de control pentru contracte încheiate în perioada de dinainte ca unele persoane să ocupe anumite funcții. În timpul guvernării scad simțitor aceste sesizări și ne punem problema: de ce?”, a spus Kovesi, miercuri, în cadrul dezbaterii ,,Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice. De la combatere la prevenire”.

„Atunci când la nivelul Guvernului sau al altor instituţii publice sunt schimbări politice, creşte sau scade numărul de sesizări în funcţie de anumite fapte sau cu privire la anumite perioade de timp. (…) Deşi statul are atât de multe instituţii de control, acestea fac sesizări mai des după ce se schimbă conducerea politică, ceea ce nu e rău. Dar e rău că până la schimbarea conducerii politice avem mai des un comportament diametral opus, în care instituţii publice nici nu se constituie parte civilă în procesele în care statul a suferit o pagubă”, a insistat procurorul șef.

Potrivit șefei DNA , în patru cazuri de anul trecut au fost înregistrate sesizări pentru fapte comise în urmă cu zece ani, în 14 situaţii sesizările erau pentru fapte comise în urmă cu nouă ani, iar în 12 cazuri sesizările depuse la DNA vizau fapte comise în urmă cu opt ani.

„Trebuie să responsabilizăm instituţiile şi să tragem un semnal de alarmă ca o instituţie să nu mai aştepte să se schimbe guvernul ca să facă o sesizare”, a mai spus Kovesi.

Citește și: Laura Codruța Kovesi: „S-a trecut de la geanta cu bani la contracte de consultanță și plata studiilor”

Close
Închide
  Close