Poliția a anunțat că investighează toate pistele în acest caz, inclusiv o crimă făcută să pară sinucidere. Autoritățile au ridicat de la fața locului telefonul mobil și obiectele personale ale lui Șișov.
De asemenea, poliția i-a rugat pe toți cei care l-au cunoscut să ia legătura cu anchetatorii pentru a furniza informații legate de ultimele săptămâni din viața lui. Ei ar putea da detalii despre starea lui psihică, dar și despre posbile amenințări cu moartea, mai arată sursa citată.
Apeluri suspecte de pe telefonul lui Șișov
Apropiații activistului au spus că acesta a plecat luni dimineață să alerge. Potrivit acestora, mai multe apeluri au fost făcute de pe telefonul mobil al lui Șișov, însă atunci când răspundeau telefonul era închis brusc.
Colegii lui Șișov au mers să-l caute prin pădurile prin care acesta făcea jogging, încercând să investigheze cazul pe cont propriu.
Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a scris pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de „necunoscuți” în timp ce făcea jogging.
Șișov conducea ”Casa belarusă” din Ucraina, o organizație ce le acordă ajutor cetățenilor belaruși și tuturor celor care au de suferit din cauza acțiunilor represive ale regimului condus de președintele Aleksand Lukașenko.
Mulți belaruși au fugit în Ucraina
Fosta republică sovietică Belarus, situată între Rusia şi UE, este condusă cu o mână de fier din 1994 de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.
După acele evenimente, mulți belaruși au fugit din țara lor, adesea în Ucraina, Polonia și Lituania.
Cazul lui Vitali Șișov vine la scurt timp după un alt incident, petrecut la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în care atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, spune că a fost constrânsă să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru critici formulate la adresa federaţiei pe reţelele de socializare.
Atleta de 24 de ani a refuzat să plece de la Tokyo și s-a refugiat la ambasada Poloniei, unde a obținut o viză umanitară.
Mișcarea
de contestare a lui Lukașenko a fost înăbușită prin arestări în
masă, exiluri forțate ale opozanților și prin interzicerea de
către rgim a numeroase organizații neguvernamentale și media
independente.