De Ana Hațeg,

Un studiu derulat de medici din Wuhan, orașul din China unde a izbucnit epidemia de coronavirus transformată apoi în pandemie, arată un tipar clar al evoluției bolii.

Covid-19 începe cu simptome ușoare: febră – dar nu foarte mare, tuse uscată (nu foarte supărătoare), mici dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare.

În cazurile ușoare, aceste simptome își păstrează intensitatea. Sau se accentuează puțin, devin mai supărătoare, dar nu impun spitalizarea.

Perioada critică

În cazurile severe însă, simptomele se agravează în 5, maximum 10 zile de la instalarea bolii.

Medicii care au realizat studiul au observat că majoritatea pacienților cu forme severe au fost internați la 7 zile de la debutul bolii, iar 3 zile mai târziu, starea unora dintre ei a devenit critică și au fost transferați la Terapie Intensivă, unde au fost intubați.

Dr. Megan Coffee, specialist în boli infecțioase din New York City, susține această ipoteză prin observarea directă a paciențior cu care a venit în contact.

Majoritatea bolnavilor de Covid se fac bine în 5-7 zile. Aceasta e perioada când organismul luptă cel mai bine cu virusul. Dacă organismul nu face față atacului viral, boala se agravează în maximum 10 zile.

Dr. Megan Coffee, pentru Business Insider:

Primul semn – și cel mai important – al agravării boli: dispneea.

Dificultățile de respirație pot fi un semn că e cazul să suni medicul. Nu toți pacienții care prezintă dispnee sunt internați, nu toți fac, până la urmă forme grave, dar trebuie evaluați de un medic, fie și telefonic. Sunt internați doar cei care au nevoie de ajutor ca să respire – oxigen, ventilator.

Dr. Megan Coffee:

Dr. Coffee sfătuiește persoanele infectate să urmărească o serie de simptome pentru a vedea cât de gravă e dispneea de care suferă.

Dacă obosești foarte tare când traversezi o cameră sau urci un șir de trepte și nu poți să duci o frază până la capăt din cauza dificultăților de respirație, atunci dispneea e severă. Trebuie să te prezinți de urgență la spital, la Camera de Gardă. Sau să suni la Ambulanță.

Dr. Megan Coffee:
Citeşte şi:

EXCLUSIV | Clinica de dializă Diaverum Sema Parc dezvăluie bilanțul COVID-19: 74 cazuri pozitive, 45 de pacienți și 29 cadre medicale. 15 persoane au decedat

Șefa UPU de la “Sf. Ioan” către personal: “Dacă folosiți irațional combinezoanele, ajungeți la Comisia de Disciplină”

Ambulanțier din Suceava: „Cârpim combinezoanele și sacii menajeri, folosiți la picioare, cu bandă adezivă. Arătăm de zici că suntem mumii!”

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă
HOROSCOP
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă