Cuprins:
Cum pregătești mașina pentru primăvară
Înlocuiește anvelopele de iarnă cu cele de vară
Experțiii spun că anvelopele de iarnă pot fi folosite în intervalul octombrie-aprilie, mai precis atunci când temperaturile scad sub 7-8 grade Celsius. În restul anului, mai bine funcționează anvelopele de vară. Această operaţiune este esențială pentru siguranța șofatului deoarece fiecare tip de cauciuc este special construit ca să asigure o frânare şi o aderenţă cât mai bune.
Verifică sistemul de frânare
Pe timpul iernii, sistemul de frânare este unul dintre cele mai solicitate, ceea ce poate provoca o uzură mare a plăcuţelor de frână. De aceea, este recomandat să mergi cu maşina într-un service autorizat pentru o verificare amănunţită. Dacă este cazul, schimbă plăcuţele de frână cu unele noi.
Verifică bateria mașinii
Temperaturile negative din timpul iernii suprasolicită acumulatorul mașinii, mai ales dacă aceasta este mai veche. De aceea, este indicat să verifici bornele să nu fie oxidate și să testezi bateria într-un centru specializat. În cazul în care aceasta începe să dea rateuri ar fi bine să cumperi una nouă.
Verifică instalația electrică
Atunci când îți pregătești mașina pentru primăvară fă un drum la un service și verifică instalația electrică, care poate avea de suferit din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute. Astfel, verifică alternatorul, instalația de aer condiționat, bujiile, contactele, senzorii și, nu în ultimul rând, toate luminile mașinii.
Schimbă ștergătoarele
Dacă ștergătoarele încep să lase dâre pe parbriz, fie din cauză că sunt murdare, fie că sunt ciupite, va trebui să le schimbi cu unele noi. Experții recomandă înlocuirea lor o dată sau chiar de două ori pe an, mai ales înainte de sezonul de primăvară tocmai pentru a evita folosirea lor la un nivel ridicat de uzură. Iarna, lamelele se uzează mai repede din cauza amestecului mizerabil de mâzgă și substanțe antiderapante de pe șosea pe care celelalte mașini îl aruncă pe parbriz. În plus, gheața și zăpada sporesc nivelul de uzură al lamelelor ștergătoarelor.
Înlocuiește lichidul de parbriz
Lichidul de parbriz este esențial pe timpul iernii, care nu este potrivit pentru sezonul cald. Asta, deoarece conține alcool și, astfel, poate uza garniturile motorașului electric al ștergătoarelor. De aceea, îți recomandăm să înlocuiești cât mai repede lichidul de iarnă cu unul de vară, care are proprietăți antistatice, antiaburire și anticoroziune.
Verifică nivelul antigelului
Una dintre operațiunile pe care trebuie să le faci înainte de sezonul de primăvară este să verifici nivelul lichidului de răcire (antigel), precum și concentrația acestuia. Specialiștii recomandă înlocuirea acestuia după 2-3 ani deoarece, în timp, își pierde din proprietăți. În plus, odată cu creșterea temperaturii exterioare, crește și pericolul de supraîncălzire a motorului. Este esențial un nivel corespunzător de antigel primăvara și vara.
Verifică și celelalte fluide ale mașinii
Chiar dacă ai făcut revizia anuală în timpul iernii, nu strică să verifici nivelul uleiului de motor. În afara acestuia, buna funcționare a mașinii ține și de alte fluide, care trebuie verificate și schimbate, dacă este cazul. Astfel, nu omite să verifici și uleiul transmisiei, lichidul de frână și lichidul servodirecției.
Spală mașina exterior/interior
Întotdeauna, la ieșirea din iarnă mașina trebuie spălată foarte bine, mai ales la exterior. Trebuie insistat pe dedesubt, la pasajele roților și pe sub spoilere pentru că acestea sunt cele mai expuse zone. De asemenea, și la interior trebuie făcută curățenie generală. Trebuie aspirat peste tot, spălate geamurile și covorașele, șterse toate suprafețele din plastic/piele cu soluții speciale și îndepărtată mizeria și din locurile greu accesibile.
Scapă de obiectele inutile
Odată ce iarna a trecut, debarasează portbagajul de obiectele inutile primăvara, precum peria, făraşul, racleta pentru gheaţă, sacul cu nisip, lopata pentru zăpadă sau lanțurile antiderapante. Dacă vei transporta lucruri inutile în sezonul cald mașina va fi mai grea, iar consumul va crește. Spre exemplu, 100 kg în plus se traduce printr-un consum mai mare cu 0,3 litri/100 km.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro