Aceasta boala se transmite prin contactul direct cu o rana a unei persoane care are sifilis, prin toate practicile sexuale in care se ajunge chiar si la cea mai mica ranire, instrumente erotice pe care se gasesc secretii ale corpului, prin folosirea in comun de seturi de injectare la consumatorii de droguri intravenos sau de la mama la fat.
Boala evolueaza in patru stadii: sifilisul recent (15-20 de zile pana la 4-5 saptamani dupa infectare), sifilisul secundar (4-8 saptamani de la infectare), silifisul latent si sifilisul tardiv.
Prima manifestare a sifilisului recent e sancrul, o leziune nedureroasa produsa la locul contaminarii (organe genitale, anus, gat), in general insotita de aparitia unui ganglion marit in regiunea inghinala. Ca si celelalte BTS, si aici depistarea este dificila, deseori aceste simptome trecand neobservate. In tot acest timp boala evolueaza. Sifilisul secundar poate dura chiar doi-trei ani, caracterizandu-se prin aparitia unor leziuni cutanate si leziuni ale organelor interne, care insa vor disparea treptat. Sifilisul latent se caracterizeaza printr-o perioada de liniste clinica aparenta, care dureaza intre 2 si 10 ani. Simptomele dispar, persoana infectata se simte normal, insa boala continua sa evolueze.
Ultima etapa a bolii e sifilisul tardiv complicat. Aceasta are loc dupa o perioada cuprinsa intre 5 si 20 de ani de la evolutia bolii. In organism are loc distrugerea unor organe, fapt care duce la paralizii, afectiuni ale inimii, sistemului nervos, sistemului osos si celui circulator. In unele cazuri pot duce chiar la moarte.
In primele doua stadii, sansele de vindecare sunt foarte mari, prin administrarea de penicilina injectabila. In stadiul complicat, chiar daca se administreaza terapie, bolnavul poate sa ramana cu leziuni ireversibile ale sistemului nervos sau ale celorlalte organe afectate.
In ciuda tratamentului foarte eficient, cazurile de sifilis nu au disparut, ba din contra, ele s-au inmultit in ultima vreme la noi. Potrivit statisticilor, daca in 1989 s-au inregistrat 4.000 de cazuri noi de sifilis, numarul acestora a crescut in 2001 la 12.500.