MENIU CAUTĂ

Situație alarmantă! Peste 100.000 de ouă contaminate cu insecticid ar fi ajuns la consumatori! Rezultatele analizelor se știau din decembrie!

Distribuie

Informaţii incredibile ies la iveală în scandalul celor 4 milioane de ouă de la fermă din Teleorman contaminate cu fipronil, un insecticid interzis. Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA, a confirmat că peste 100.000 de oua contaminate cu insectici au ajuns pe piaţă, deci este foarte probabil ca acestea să fi ajuns pe mesele oamenilor. În plus, jurnaliştii de la G4media.ro publică informaţia că se ştia de la începutul lunii decembrie că ouăle sunt contaminate, însă situaţia nu a fost cunoscută publicului până acum.

Oficialul ANSVSA a declarat că pe data de 22 noiembrie au fost prelevate probe, iar două săptămâni mai târziu au venit rezultatele care au confirmat că în ouă a fost depistată substanţa.

„Lucrurile au stat în felul următor: pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă”, a spus Hăbeanu.

Despre faptul că DSVSA Teleorman nu a dat niciun comunicat prin care să anunţe situaţia, el a spus: „nu ştiu… a fost transmis un răspuns cuiva din presă, pentru că au solicitat ei. Dar a fost un control naţional de identificare a reziduurilor. S-a descoperit cumva întâmplător, în timpul unui control anual”, potrivit G4media.ro.

Acesta a mai precizat că un număr de 102.480 de ouă contaminate au ajuns pe piaţă. „Nu avem de unde să ştim dacă nu au ajuns pe piaţă şi înainte ouă contaminate. Nu avem informaţii legate de felul în care a ajuns Fipronilul în fermă, ancheta este în curs de derulare”, a mai spus Rareş Hăbeanu.

Potrivit G4media.ro, compania care deține ferma avicolă de la Drăgănești Vlașca are o cifră de afaceri de aproximativ 22 milioane de lei pe an. În anul 2017, firma avea un număr de 70 de angajați în subordine.

Ce este fipronilul

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete şi zgarde împotriva puricilor şi căpuşelor pentru câini şi pisici) şi în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci…). Acţionează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

În agricultură, fipronil este utilizat în principal sub marca Regent, împotriva insectelor dăunătoare culturilor de porumb, floarea-soarelui sau cartofi, în special prin acoperirea seminţelor. Acuzat că provoacă o supra-mortalitate a albinelor, această întrebuinţare este interzisă în Franţa din 2004, precum şi în majoritatea ţărilor europene. Rămâne autorizat în acest scop în Belgia şi Olanda, ca şi în multe alte ţări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Utilizarea ca insecticid este însă interzisă în Uniunea Europeană la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile şi ouăle lor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice şi vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).

Citește mai multe despre fipronil și ouă pe Libertatea.

Comentarii