Organizarea manifestărilor s-a făcut pe rețelele sociale, acolo unde foarte activ este un grup numit ”Upor proti vladi Republike Slovenije 27.4” (”Revoltă împotriva Guvernului Republicii Slovenia 27.4”).
În jurul prânzului, în Piața Republicii din Ljubljana s-au adunat în jur de 300 de oameni. Supravegheați de forțele de ordine, oamenii au fost atenți să respecte măsurile de distanțare socială impuse de pandemia de coronavirus. Deși un decret de stat interzicea adunările persoanelor în locuri publice, mitingul fusese anunțat și aprobat de poliție, notează ”Delo”.
Protestatarii au cerut, în principal, încetarea furtului banilor contribuabililor și îmbunătăţirea sistemului sanitar naţional, descentralizarea instituţiilor statului şi combaterea birocraţiei. Mulțimea a cântat și câteva cântece patriotice.
La Maribor, evenimentul a adunat 2.000 de oameni și a fost pașnic, dar poliția a efectuat unele proceduri de identificare pentru 19 persoane aflate la miting.
”Autoritățile sunt ca un ocupant, ne îndatorează și pentru generațiile viitoare”
În prezent, autoritățile sunt percepute ca un ”ocupant”, scrie ”Vecer”, care citează manifestanți de la Maribor: ”Statul ne îndatorează la nesfârșit, și la pentru generațiile următoare”.
Țara cu două milioane de oameni are 1.402 cazuri de coronavirus și 82 de morți.
De luna trecută, Janez Jansa, 61 de ani, liderul Partidului Democrat Sloven (SDS, conservator), desemnat premier de președintele Borut Pahor, este la cel de-al treilea mandat, după cele dintre 2004 și 2008 și 2012 și 2013. În urmă cu șapte anui, Jansa a fost nevoit să demisioneze după mai multe acuzații de corupție.
Controversatul Jansa, prima măsură ca premier: a mărit salariile miniștrilor
În unele media slovene, Jansa e asemănat cu liderul american Donald Trump. Atunci când postul de televiziune public RTV a dezvăluit că prima lui măsură ca premier a fost o creștere a salariilor pentru miniștri, luna trecută, Jansa a reacționat: ”Fake news. Cred că voi sunteți prea bine plătiți”.
Foto: Vecer