Sub genericul „Respect pentru tradiții, curaj în inovaţii”, cei mai importanţi producători de vinuri moldoveni vor oferi publicului bucureştean posibilitatea de a degusta şi cumpăra vinuri de calitate superioară.
Liderul deputaţilor Valeriu Zgonea a degustat din vinurile expuse de vecinii de peste Prut printre care şi Negru de Purcari, vinul pe care îl bea Regina Angliei, această marca fiind distribuită oficial Casei Regale a Marii Britanii.
Republica Moldova ocupă locul şase în Europa după mărimea plantaţiilor de vie, circa 10% din pământul arabil al ţării fiind cultivat cu viţă de vie. Vinificatorii generează peste 7% din exporturile moldoveneşti, iar în 2012 au fost produse peste 12 milioane de decalitri de vin. Anul trecut, Republica Moldova a exportat 118.8 tone de producţie vinicolă. În 2012, dintre statele UE, cei mai mari importatori ai producţiei vinicole din Republica Moldova au fost România, Polonia ( 4%) şi Cehia (3%), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor.
„Pentru doamne, recomand bărbaților vin roșu”, a glumit Zgonea, în momentul în care a primit cadou o butelie de vin roșu de Purcari, din partea producătorilor din Republica Moldova.
Întrebat ce fel de vin preferă, președintele Camerei Deputaților a spus că el bea șpriț.
„Fiind oltean, evident că îmi place șprițul. Prefer vinurile seci. Eu sunt de la Segarcea, un oraș viticol unde se face, probabil, cel mai bun vin din România”, a precizat Zgonea.
Recomandări
Pe urmele banilor lui Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu. Ce personaje stau în spatele celui care a donat milionul de euro