Cercetătorii de la Univeristatea Washington și Michigan au realizat un studiu la care au participat aproximativ 500 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani și părinții lor.
Părinții au fost înrebați ce reguli ar impune copiilor în ceea ce privește rețelele de socializare și jocurile video, iar copiii, la rândul lor, au fost întrebați ce reguli le-ar impune copiilor.
Studiul a scos la iveală faptul că nu funcționează constrângerile în ceea ce privește educația copiilor. Faptul că părinții le interzic anumite lucruri nu este eficient. Asta mai ales în condițiile în care părinții, la rândul lor, nu respectă aceste reguli. Puterea exemplului este deci una foarte importantă.
Regulile impuse, de genul ”nu ai voie cu teelfonul la masă” sau ”nu ai voie să-ți deschizi jocul video până nu-ți termini tema” sunt cele mai răspândite ”constrângeri”. Pe cât de frecvente sunt, pe atât de greu sunt acceptate de copii, arată studiul.
Întrebați ce reguli le-ar impune ei părinților, copiii vor ca părinții să le ceară voie înainte să posteze imagini cu ei pe rețelele de socializare. Aceasta pare să fie cea mai mare problemă a copiilor în ceea ce privește comportamentul online al părinților lor. Ei consideră că drepturile lor sunt încălcate atunci când părinții fac publice imagini cu ei sau întâmplări din viața lor, fără ca ei să fie măcar întrebați.
O altă concluzie la care au ajuns cercetătorii este aceea că în familiile în care părinții respectă regulile legate de social media și copiii fac acest lucru.