47,9% dintre respondenți au declarat că s-au vaccinat anti-COVID, dintre care 9,2% cu o singură doză, iar 38,7% cu schema completă. Din totalul respondenților, 51,9% declară că nu s-au vaccinat, iar 0,2% nu știu sau nu răspund. 

 • Conform datelor oficiale, rata vaccinării cu schema completă ajunsese, joi 11 noiembrie, la 34,41%. Diferența față de sondaj poate fi explicată atât prin marja de eroare (+/- 1,84%), cât și prin faptul că rezultatele s-au bazat pe sinceritatea celor care au răspuns.

O problemă de informare

Lipsa informațiilor despre vaccin a fost indicată drept o problemă de aproape 80% dintre respondenți.

62,4% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia „Nu am încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul”, 16.8% sunt oarecum de acord, 4,5% oarecum împotrivă, iar 15,3% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 0,9% din total subeşantion.

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația „Vreau sa aflu mai multe date medicale despre vaccin”, 67,1% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 12,8% sunt oarecum de acord, 2,9% sunt oarecum împotrivă și 16,6% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 0,6%.

49,1% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmația „M-aș vaccina dacă aș vedea mai mulți medici care să explice detaliat efectele vaccinului”. Sunt oarecum de acord cu această afirmație 19,4%, în timp ce 4,5% sunt oarecum împotrivă și 25,5% total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 1,4%.

EXCLUSIV. DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra. Cazul, dezvăluit de Libertatea în urmă cu două luni
Recomandări
EXCLUSIV. DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra. Cazul, dezvăluit de Libertatea în urmă cu două luni

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația ”Dacă aș fi sigur că efortul meu ajută medicii din spitale și ATI, m-aș vaccina și eu ”, 42,5% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 19,7% sunt oarecum de acord, 6,9% sunt oarecum împotrivă și 29,1% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 1,8%.

SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
Numărul celor care au declarat că s-au vaccinat depășește statisticile oficiale | Sursa: INSCOOP Research

„Între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze

Dintre persoanele nevaccinate, 36,9% declară că ar fi de acord să se vaccineze anti-COVID (13,7% – total de acord, 23,2% – oarecum de acord), în timp ce 60,3% se poziționează împotrivă (12,3% – oarecum împotrivă, 48% – total împotrivă). De asemenea, 2,7% nu știu sau nu răspund. 

SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
Procentul persoanelor nevaccinate care iau în calcul să se imunizeze se apropie de 40% | Sursa: INSCOOP Research
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

Datele sugerează că între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze cu eforturi rezonabile. Prin acţiuni suplimentare, administrative, logistice şi de comunicare ar mai putea fi convinse să se vaccineze şi alte categorii mai sceptice de populaţia nevaccinată. Cu excepţia unui segment radical antivaccinist de aproximativ 20%-25% din populaţia nevaccinată, restul de trei pătrimi dintre românii care nu s-au vaccinat nu au o atitudine ostilă dogmatică faţă de vaccinare. 

Remus Ştefureac, director INSCOP Research:

Dintre persoanele nevaccinate, 49,6% își exprimă acordul total cu afirmația „Mă voi vaccina atunci când voi avea mai multe informații despre vaccin”, în timp ce 22,3% sunt oarecum de acord, 4% oarecum împotrivă și 23,7% total împotrivă. 0,5% este procentul non-răspunsurilor.

Majoritatea românilor se informează de la televizor

Întrebați de unde obișnuiesc să se informeze cel mai des, 50,2% dintre persoanele nevaccinate și 53,7% dintre persoanele vaccinate menționează posturile de televiziune.

De asemenea, 24,4% dintre cei nevaccinați și 14,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des de pe rețelele sociale, iar 15,8% dintre persoanele nevaccinate și 22,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des din ziare, reviste și publicații online.

Posturile de radio sunt indicate drept cea mai folosită sursă de informare de 4,9% dintre persoanele nevaccinate și de 6,1% dintre cele vaccinate, în timp ce 4,7% dintre persoanele nevaccinate și 3,7% dintre cele vaccinate indică o altă sursă de informare. 

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Românii nu au deloc încredere în politicieni când li se vorbește despre COVID

La întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele categorii de populație atunci când vorbesc despre COVID19 și vaccinare?”, participanții vaccinați la cercetarea sociologică au stabilit următoarea ierarhie:

 • 83% dintre cei vaccinați au încredere multă și foarte multă în medici,
 • 77,5% în persoanele care s-au vaccinat,
 • 71,7% în persoanele care au avut COVID19,
 • 54,1% în profesori/educatori,
 • 32,4% în jurnaliști,
 • 31,8% în preoți,
 • 22,4% în oameni de afaceri,
 • 7,5% în politicieni. 

Ierarhia se modifică atunci când răspund cei nevaccinați:

 • 52,5% au încredere multă și foarte multă în persoanele care au avut COVID,
 • 49% în medici,
 • 35,9% în preoți,
 • 35,7% în persoane care s-au vaccinat,
 • 33,8% în profesori/educatori,
 • 18,3% în jurnaliști,
 • 12,7% în oameni de afaceri,
 • 3,2% în politicieni. 
SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
În cine au încredere românii când vine vorba de COVID-19 | Sursa: INSCOOP Research

Rugați să-și exprime acordul sau dezacordul față de afirmația „Sunt îngrijorat de faptul că numărul morților de COVID crește necontrolat”, 47% dintre cei nevaccinați declară că sunt total de acord, iar 18,5% sunt oarecum de acord. De cealaltă parte, 7,3% sunt oarecum împotrivă, iar 24,9% sunt total împotrivă. Procentul de non-răspunsuri este de 2,3%. 

De asemenea, 36,2% dintre respondenții nevaccinați sunt total de acord cu afirmația „Valul 4 al pandemiei este mult mai agresiv decât valurile precedente”, 22,6% oarecum de acord, 9,8% oarecum împotrivă, iar 26,3% – total împotrivă. Nu știu sau nu răspund reprezintă 5,1% din subeșantion. 

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația „Sunt îngrijorat că mă pot îmbolnăvi de COVID19 în următoarea perioadă”, 28,5% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 23,3% sunt oarecum de acord, 10,1% sunt oarecum împotrivă, iar 37,2% sunt total împotrivă. Procentul non-răspunsurilor este de 1%. 

Aproape 22% nu cred că „boala COVID-19 este mortală”

Aproximativ două treimi (67,7%) dintre respondenții nevaccinați recunosc că boala COVID-19 poate duce la deces. Astfel, 42,2% dintre ei declară că sunt total de acord cu afirmația „Boala COVID-19 poate fi mortală”, iar 25,5% sunt oarecum de acord, în vreme ce 7,4% sunt oarecum împotrivă, iar 21,8% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 3,2% din subeșantion. 

Dintre persoanele nevaccinate, 34% sunt total de acord cu afirmația „Noile forme de coronavirus sunt mult mai periculoase și agresive”, în timp ce 24,6% sunt oarecum de acord, 9,9% – oarecum împotrivă, iar 23,4% – total împotrivă. Ponderea non-răspunsurilor este de 8% din totalul subeșantionului. 

40% dintre persoanele nevaccinate cred că virusul e propagandă

Peste jumătate dintre persoanele nevaccinate (57,3%) nu neagă existența virusului, în timp ce aproximativ 40% cred că totul este doar propagandă. Astfel, 25,1% sunt total de acord cu afirmația „Virusul nu există, este doar propagandă”, 15% sunt oarecum de acord, 13% oarecum împotrivă, iar 44,3% total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 2,5% din total subeșantion.

Chestionați dacă sunt de acord cu afirmația „Aș merge la un consult solicitat de medicul de familie pentru a-mi evalua riscurile unei infectări”, 61,2% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 16,9% sunt oarecum de acord, 3,2% sunt oarecum împotrivă și 18,2% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 0,3%.

Întrebați dacă sunt de acord cu afirmația „Cei din jurul meu sunt împotriva vaccinării și nu aș vrea să fiu eu cel care îi contrazice”, 37,3% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 19,5% sunt oarecum de acord, 9,8% sunt oarecum împotrivă și 29,2% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 4,2%.

31,4% dintre persoanele nevaccinate își exprimă acordul total cu afirmația „Mă voi vaccina dacă doctorul de familie îmi va spune că este sigur pentru mine”, în timp ce 18,2% sunt oarecum de acord, 9,2% oarecum împotrivă și 39,4% total împotrivă. 1,8% este procentul non-răspunsurilor.

Studiul sociologic a fost realizat în contextul lansării Caravanei Naționale a Vaccinării #OAMENICAMINE. Sondajul a fost efectuat de către INSCOP Research, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică. 

 • Datele sondajului au fost culese în perioada 17-25 octombrie prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 2830 de persoane, reprezentativ pentru populația generală a României cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de +/- 1,84%. Pentru analiza populației nevaccinate împotriva COVID-19 a fost determinat un subeșantion de 900 de persoane care au declarat că nu s-au vaccinat. Eroarea maximă admisă în acest caz este de +/- 3,27%. 

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
GSP.RO
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Playtech.ro
Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Un cutremur devastator de 7,8 pe Richter a lovit Turcia și Siria. Sunt peste 600 de morți, mii de răniți, aproape 2.000 de clădiri s-au prăbușit
Observatornews.ro
Un cutremur devastator de 7,8 pe Richter a lovit Turcia și Siria. Sunt peste 600 de morți, mii de răniți, aproape 2.000 de clădiri s-au prăbușit
Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis
Știrileprotv.ro
Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
FANATIK.RO
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
HOROSCOP
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani
PUBLICITATE
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani