47,9% dintre respondenți au declarat că s-au vaccinat anti-COVID, dintre care 9,2% cu o singură doză, iar 38,7% cu schema completă. Din totalul respondenților, 51,9% declară că nu s-au vaccinat, iar 0,2% nu știu sau nu răspund. 

 • Conform datelor oficiale, rata vaccinării cu schema completă ajunsese, joi 11 noiembrie, la 34,41%. Diferența față de sondaj poate fi explicată atât prin marja de eroare (+/- 1,84%), cât și prin faptul că rezultatele s-au bazat pe sinceritatea celor care au răspuns.

O problemă de informare

Lipsa informațiilor despre vaccin a fost indicată drept o problemă de aproape 80% dintre respondenți.

62,4% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia „Nu am încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul”, 16.8% sunt oarecum de acord, 4,5% oarecum împotrivă, iar 15,3% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 0,9% din total subeşantion.

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația „Vreau sa aflu mai multe date medicale despre vaccin”, 67,1% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 12,8% sunt oarecum de acord, 2,9% sunt oarecum împotrivă și 16,6% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 0,6%.

49,1% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmația „M-aș vaccina dacă aș vedea mai mulți medici care să explice detaliat efectele vaccinului”. Sunt oarecum de acord cu această afirmație 19,4%, în timp ce 4,5% sunt oarecum împotrivă și 25,5% total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 1,4%.

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația ”Dacă aș fi sigur că efortul meu ajută medicii din spitale și ATI, m-aș vaccina și eu ”, 42,5% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 19,7% sunt oarecum de acord, 6,9% sunt oarecum împotrivă și 29,1% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 1,8%.

SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
Numărul celor care au declarat că s-au vaccinat depășește statisticile oficiale | Sursa: INSCOOP Research

„Între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze

Dintre persoanele nevaccinate, 36,9% declară că ar fi de acord să se vaccineze anti-COVID (13,7% – total de acord, 23,2% – oarecum de acord), în timp ce 60,3% se poziționează împotrivă (12,3% – oarecum împotrivă, 48% – total împotrivă). De asemenea, 2,7% nu știu sau nu răspund. 

SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
Procentul persoanelor nevaccinate care iau în calcul să se imunizeze se apropie de 40% | Sursa: INSCOOP Research

Datele sugerează că între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze cu eforturi rezonabile. Prin acţiuni suplimentare, administrative, logistice şi de comunicare ar mai putea fi convinse să se vaccineze şi alte categorii mai sceptice de populaţia nevaccinată. Cu excepţia unui segment radical antivaccinist de aproximativ 20%-25% din populaţia nevaccinată, restul de trei pătrimi dintre românii care nu s-au vaccinat nu au o atitudine ostilă dogmatică faţă de vaccinare. 

Remus Ştefureac, director INSCOP Research:

Dintre persoanele nevaccinate, 49,6% își exprimă acordul total cu afirmația „Mă voi vaccina atunci când voi avea mai multe informații despre vaccin”, în timp ce 22,3% sunt oarecum de acord, 4% oarecum împotrivă și 23,7% total împotrivă. 0,5% este procentul non-răspunsurilor.

Majoritatea românilor se informează de la televizor

Întrebați de unde obișnuiesc să se informeze cel mai des, 50,2% dintre persoanele nevaccinate și 53,7% dintre persoanele vaccinate menționează posturile de televiziune.

De asemenea, 24,4% dintre cei nevaccinați și 14,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des de pe rețelele sociale, iar 15,8% dintre persoanele nevaccinate și 22,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des din ziare, reviste și publicații online.

Posturile de radio sunt indicate drept cea mai folosită sursă de informare de 4,9% dintre persoanele nevaccinate și de 6,1% dintre cele vaccinate, în timp ce 4,7% dintre persoanele nevaccinate și 3,7% dintre cele vaccinate indică o altă sursă de informare. 

Românii nu au deloc încredere în politicieni când li se vorbește despre COVID

La întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele categorii de populație atunci când vorbesc despre COVID19 și vaccinare?”, participanții vaccinați la cercetarea sociologică au stabilit următoarea ierarhie:

 • 83% dintre cei vaccinați au încredere multă și foarte multă în medici,
 • 77,5% în persoanele care s-au vaccinat,
 • 71,7% în persoanele care au avut COVID19,
 • 54,1% în profesori/educatori,
 • 32,4% în jurnaliști,
 • 31,8% în preoți,
 • 22,4% în oameni de afaceri,
 • 7,5% în politicieni. 

Ierarhia se modifică atunci când răspund cei nevaccinați:

 • 52,5% au încredere multă și foarte multă în persoanele care au avut COVID,
 • 49% în medici,
 • 35,9% în preoți,
 • 35,7% în persoane care s-au vaccinat,
 • 33,8% în profesori/educatori,
 • 18,3% în jurnaliști,
 • 12,7% în oameni de afaceri,
 • 3,2% în politicieni. 
SONDAJ INSCOP. Aproape 37% dintre românii nevaccinați spun că vor să se imunizeze. Câți nu cred că se poate muri de COVID
În cine au încredere românii când vine vorba de COVID-19 | Sursa: INSCOOP Research

Rugați să-și exprime acordul sau dezacordul față de afirmația „Sunt îngrijorat de faptul că numărul morților de COVID crește necontrolat”, 47% dintre cei nevaccinați declară că sunt total de acord, iar 18,5% sunt oarecum de acord. De cealaltă parte, 7,3% sunt oarecum împotrivă, iar 24,9% sunt total împotrivă. Procentul de non-răspunsuri este de 2,3%. 

De asemenea, 36,2% dintre respondenții nevaccinați sunt total de acord cu afirmația „Valul 4 al pandemiei este mult mai agresiv decât valurile precedente”, 22,6% oarecum de acord, 9,8% oarecum împotrivă, iar 26,3% – total împotrivă. Nu știu sau nu răspund reprezintă 5,1% din subeșantion. 

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația „Sunt îngrijorat că mă pot îmbolnăvi de COVID19 în următoarea perioadă”, 28,5% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 23,3% sunt oarecum de acord, 10,1% sunt oarecum împotrivă, iar 37,2% sunt total împotrivă. Procentul non-răspunsurilor este de 1%. 

Aproape 22% nu cred că „boala COVID-19 este mortală”

Aproximativ două treimi (67,7%) dintre respondenții nevaccinați recunosc că boala COVID-19 poate duce la deces. Astfel, 42,2% dintre ei declară că sunt total de acord cu afirmația „Boala COVID-19 poate fi mortală”, iar 25,5% sunt oarecum de acord, în vreme ce 7,4% sunt oarecum împotrivă, iar 21,8% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 3,2% din subeșantion. 

Dintre persoanele nevaccinate, 34% sunt total de acord cu afirmația „Noile forme de coronavirus sunt mult mai periculoase și agresive”, în timp ce 24,6% sunt oarecum de acord, 9,9% – oarecum împotrivă, iar 23,4% – total împotrivă. Ponderea non-răspunsurilor este de 8% din totalul subeșantionului. 

40% dintre persoanele nevaccinate cred că virusul e propagandă

Peste jumătate dintre persoanele nevaccinate (57,3%) nu neagă existența virusului, în timp ce aproximativ 40% cred că totul este doar propagandă. Astfel, 25,1% sunt total de acord cu afirmația „Virusul nu există, este doar propagandă”, 15% sunt oarecum de acord, 13% oarecum împotrivă, iar 44,3% total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 2,5% din total subeșantion.

Chestionați dacă sunt de acord cu afirmația „Aș merge la un consult solicitat de medicul de familie pentru a-mi evalua riscurile unei infectări”, 61,2% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 16,9% sunt oarecum de acord, 3,2% sunt oarecum împotrivă și 18,2% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 0,3%.

Întrebați dacă sunt de acord cu afirmația „Cei din jurul meu sunt împotriva vaccinării și nu aș vrea să fiu eu cel care îi contrazice”, 37,3% dintre cei nevaccinați sunt total de acord, 19,5% sunt oarecum de acord, 9,8% sunt oarecum împotrivă și 29,2% sunt total împotrivă. Nu știu sau nu răspund 4,2%.

31,4% dintre persoanele nevaccinate își exprimă acordul total cu afirmația „Mă voi vaccina dacă doctorul de familie îmi va spune că este sigur pentru mine”, în timp ce 18,2% sunt oarecum de acord, 9,2% oarecum împotrivă și 39,4% total împotrivă. 1,8% este procentul non-răspunsurilor.

Studiul sociologic a fost realizat în contextul lansării Caravanei Naționale a Vaccinării #OAMENICAMINE. Sondajul a fost efectuat de către INSCOP Research, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică. 

 • Datele sondajului au fost culese în perioada 17-25 octombrie prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 2830 de persoane, reprezentativ pentru populația generală a României cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de +/- 1,84%. Pentru analiza populației nevaccinate împotriva COVID-19 a fost determinat un subeșantion de 900 de persoane care au declarat că nu s-au vaccinat. Eroarea maximă admisă în acest caz este de +/- 3,27%. 
Citeşte şi:

Înregistrare audio. Cum se negociază postul de director la Institutul de Științe Spațiale. „V-am întrebat: vi se potrivește? Și ați zis: da”

Ludovic Orban, exclus din PNL: „Eu nu aș fi făcut niciodată o înțelegere cu PSD”

Trei explicații pentru care spitalele din România nu au autorizații de securitate la incendiu

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie