Ultimele două teste din ianuarie și martie s-au încheiat cu explozii

Probleme au apărut când prima treaptă Super Heavy a explodat, în loc să aterizeze controlat în Golful Mexic. Nava spațială din treapta superioară nu a reușit să-și deschidă ușile pentru a lansa simulatoare de sateliți Starlink.

Deși a zburat mai departe decât în încercările anterioare, nava a început să se rotească necontrolat și s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă.

 

Reacția SpaceX

„Starship a suferit o dezasamblare rapidă neprogramată”, a anunțat SpaceX pe platforma X, adăugând că va învăța din acest eșec.

Elon Musk, fondatorul companiei, a promis că următoarele trei zboruri vor avea loc mai rapid, la intervale de 3-4 săptămâni.

Contextul testului

Autoritățile federale au acordat licența pentru acest zbor cu doar patru zile înainte, după o investigație a incidentelor anterioare.

Ultimele două teste din ianuarie și martie s-au încheiat cu explozii la scurt timp după decolare, provocând căderi de resturi în Caraibe și perturbând zboruri comerciale.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Administrația Federală a Aviației a extins zonele de pericol pentru acest test.

Zeci de fani spațiali s-au adunat în apropiere pentru a urmări lansarea eșuată

„Sunt obsedat de această rachetă și mi-am planificat vacanța în familie în jurul lansării – prima mea călătorie în Statele Unite, cu soția și fiul adolescent, pe care l-am scos de la școală pentru a fi aici”, a declarat Piers Dawson, un australian de 50 de ani, care a urmărit zborul de test.

„Știu că în știință nu există niciodată un eșec, înveți totul din fiecare test, așa că a fost încă super interesant de văzut”, a mai susținut Joshua Wingate, un antreprenor tech de 33 de ani din Austin.

Deși acest test s-a încheiat cu un eșec, SpaceX continuă să dezvolte racheta Starship, esențială pentru planurile lui Elon Musk de colonizare a planetei Marte. Conform The Guardian, compania va analiza datele obținute pentru a îmbunătăți performanțele în viitoarele zboruri de testare.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.