Cel puțin 13% din toate veniturile penale din bitcoin au trecut prin portofele de confidențialitate – ceea ce face mai dificilă urmărirea tranzacțiilor cu criptomonede – în 2020, în creștere de la 2% în 2019, potrivit unui studiu realizat de firma de criminalistică a monedei digitale.
În timp ce tranzacțiile cu criptomonede sunt pseudonime, acestea sunt înregistrate pe un registru public numit blockchain, ceea ce face mai ușoară urmărirea fluxurilor de fonduri. În ultimul deceniu, forțele de ordine au devenit mai bune la urmărirea activității ilicite pe blockchain-uri.
Însă portofelele confidențiale, care există de mai multe tipuri, combină, amestecă și anonimizează tranzacțiile cu criptomonede, ceea ce face complicată urmărirea unei piste a banilor.
„Face practic imposibilă urmărirea fondurilor, mai ales dacă efectuați o serie de tranzacții prin portofele confidențiale. Aceasta este o mare provocare pentru forțele de ordine. Înseamnă că probabil se află într-un punct mort”, a spus dr. Tom Robinson, om de știință la Elliptic.
Firma a mai descoperit că o mare parte din 120.000 de dolari în bitcoin strânși într-un hack de conturi al unor utilizatori Twitter celebri în iulie au trecut printr-un portofel de confidențialitate. La fel s-a întâmplat cu o parte din 280 de milioane de dolari în active criptate furate de la bursa asiatică KuCoin în septembrie.
Studiul descrie, de asemenea, utilizările schimburilor descentralizate – platforme care nu sunt conduse de o anumită companie – pentru spălarea fondurilor.
Deși volumul total al activității ilicite în activele criptografice a crescut în termeni absoluți de-a lungul anilor, acesta reprezintă mai puțin de 1% din totalul tranzacțiilor digitale, în scădere față de 35% în 2012, potrivit Elliptic.