În București, Iași și Timișoara, prețurile chiriilor au crescut în ultimul an în medie cu 10%, potrivit datelor platformei Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca au crescut cu 15%, iar în Constanța – cu aproximativ 20%.
Brokerul imobiliar Georgian Marcu explică de unde au apărut aceste creșteri. „Venirea ucrainenilor nu cred că este unul din factorii principali care să fi influențat prețurile chiriilor, cel puțin nu la nivel de București. Factorii care influențează creșterea de cost sunt dobânzile în creștere și modificarea impozitului pe chirii”, spune acesta și vine cu exemple.
„Dobânzile sunt la maximumul ultimilor ani, ceea ce face ca tot mai mulți oameni să amâne o eventuală achiziție, până vor vedea o temperare a acestora. Nevoia de locuire rămâne, astfel încât se duc către închiriere. În ceea ce privește impozitele, până anul trecut impozitul pe chirie era de 10%, din care se putea deduce 4%. Cu alte cuvinte, impozitul real era de 6%. Acum nu se mai poate deduce, așadar impozitul este de 10%”, explică expertul.
„Acum doi ani rata era de 2.100 de lei, astăzi a ajuns la 3.400 de lei”
Creșterea dobânzilor influențează piața și într-un alt mod, fiindcă mulți și-au cumpărat apartamente cu un credit bancar: „În noile condiții de dobândă, rata a crescut cu peste 50%, comparativ cu acum doi ani. Evident că proprietarii încearcă să mute o parte din presiune către chiriași. Exemplu concret: acum doi ani rata era de 2.100 de lei, astăzi a ajuns la 3.400 de lei”.
„La nivel național, influența cetățenilor ucraineni nu se simte. Scumpirea chiriilor este una organică, pe de-o parte, cererea crește postpandemic, pe de altă parte, este creșterea costurilor, inflația și schimbarea regimului fiscal pentru chirii, care toate au ca efect o scumpire. Nu în ultimul rând, scăderea cererii pe segmentul vânzărilor are drept cauză directă o creștere a cererii pe chirii”, este de părere și Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.
Profit dublu pentru proprietarii de pe litoral
Georgian Marcu împarte în trei mari etape piața imobiliară, de la începerea războiului din Ucraina, etape care au influențat diferit piața proprietăților:
– La începutul războiului, cererea era pe termen foarte scurt, una-trei zile, timp în care își rezolvau problemele cu actele, în special pașapoartele copiilor. „România era văzută ca țară de tranzit și atunci presiunea foarte mare a fost pe hoteluri și AIRBNB. Erau zile în care nu mai găseai o cameră accesibilă de hotel în București”, spune Georgian Marcu.
– La trei-patru luni după ce a început războiul, se căutau apartamente pe termen scurt, până la trei luni. Erau cei care nu tranzitau România către țările din Vest unde aveau rude și o parte care credea că atât va dura războiul;
– În a treia etapă, statul român a inițiat Programul 50-20, prin care ucrainenii au primit câte 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 pentru masă. „Cred că acest program a avantajat o categorie de proprietari, în special pe cei cu locuințe ieftine sau cei din provincie, care au marcat un super profit. Și, bineînțeles, pe cei de pe litoral. care erau obișnuiți să închirieze doar în sezon. Acum au avut grad de ocupare mare în extrasezon, ceea ce le-a dublat profiturile”.
Ucrainenii care locuiesc în Constanța, sfătuiți să-și caute alternative
Și Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro, crede că litoralul, unde și-au găsit temporar casă 20.000 de ucraineni, este un caz special. „Constanța se remarcă cu o creștere de 20% pe toate segmentele, acesta fiind într-adevăr orașul unde există un impact asupra cererii puternic influențat de populația ucraineană. Pe de altă parte, fiind un oraș cu un pronunțat caracter sezonier, multe din apartamente ar fi stat goale”, spune acesta.
Crede că e de așteptat ca în perioada sezonului estival, proprietarii de pe litoral să se reorienteze către turiștii care le aduc profituri mai mari. „Proprietarii de la mare, între 1 iunie – 15 septembrie, închiriază clar către turiști și sper că și ucrainienii sunt conștienți de asta și își caută din timp alternative pentru a nu se trezi în stradă”, spune și Marcu.
Acum, Guvernul a schimbat programul de sprijin pentru refugiați astfel încât fiecare familie va primi direct un sprijin financiar lunar, prin urmare, banii nu vor mai fi distribuiți proprietarilor. Apoi, există și condiții pentru refugiați fie să-și caute de lucru, fie să își înscrie copiii la școală în țară. Detaliile programului vor fi elaborate într-o nouă hotărâre de Guvern.
În forma inițială, Guvernul lansase și o sumă pentru fiecare familie – 2.000 de lei lunar. Anterior, prin programul 50-20, o familie formată din trei persoane primea lunar 6.300 de lei. Deși Guvernul nu a legiferat care este noua sumă, majoritatea se așteaptă ca aceasta să fie una mai mică. Va duce asta la o scădere pe piața chiriilor?
„Faptul că acum se schimbă programul nu înseamnă că vor scădea prețurile de închiriere, ba din contră. Mă aștep ca presiunea să fie din ce în ce mai mare din cauza dobânzilor și cererii mai mari”, este concluzia lui Georgian Marcu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
corcoran • 24.04.2023, 17:28
Nu sunt din banii vostrii mai romani supărați, sunt bani primiți de la UE. Asa ca mai ușor cu sa nu primească, ca nu ii dai tu din buzunar. Dimpotrivă, guvernul a primit bani de la UE ca sa continue programul pana la sfarsitul anului, dar, ca în România, ei vor sa pună mana pe banii care au mai rămas ca sa isi finanțeze salariile crescute și pensiile speciale, în timp ce voi ati sarit pe fenta ca vezi doamne din banii vostrii ținem ukr în puf. Votați PSD în continuare
corcoran • 24.04.2023, 17:23
Da faptul ca toate preturile au crescut cu minim 30% oare nu o conta ? Toți pot creste preturile la orice, ratele cresc în draci dar chiria nu ai voie sa o cresti nu ? Acum 1 an jumate făceam cumpărături de 600 de lei acum aceleași produse costa 1500 de lei, același cos. În condițiile astea sa ținem chiria jos nu ? Sa primesc pt chirie pe o luna la 2 cam asa, cam cât un cos de cumpărături, nu ? Ce chirie era 350 euro o sa fie 500. Altfel nu merită. Nu ai 500 pt chirie, plătește rata atunci dacă iti permiți.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 24.04.2023, 14:56
6300 RON lunar doar pt chirie ? Si nu uitati ca acesti bani sunt din taxele noastre, nu de la UE sau din alta parte . O sfidare fara limita a romanului de rand. Nici un cetatean strain nu ar tb sa primeasca din partea statului roman un leu in plus fata de suma minima ce se ofera pensionarilor agricultori. Nici un leu.