MENIU CAUTĂ
15 Apr. 2013 18:10

A inventat dispozitivul care scoate copiii din puțuri

Distribuie

O intervenţie dramatică de salvare a unui copilaş căzut în puţul din curtea părinţilor săi l-a convins, în 2009, pe inginerul Bădărău să facă schiţa unui echipament pentru salvarea persoanelor încarcerate în spaţii înguste'.Acesta e format dintr- o parte electronică şi una mecanică ce încap în două valize.
Coboară la 100 de metri
Vorbim de o sondă de investigare, pe care am montat un microfon, un difuzor, o cameră video şi un miniproiector, de un panou de comandă şi de un sistem de tije din aliaj de aluminiu şi argint prins în bolţuri cu autoblocare. Cu ajutorul sondei de investigare se filmează poziţia victimei, apoi aparatul coboară în puţ, prin spatele victimei, sistemul de tije. După aceea, e acţionat, printr-un cablu, un segment al tijei care va forma un L, precum un mic scăunel. Înainte de recuperarea victimei, tot prin sistemul de tije e coborât şi un inel metalic, care fixează capul copilului şi stabilizează poziţia corpului acestuia, astfel încât salvatorii să poată readuce copilul la suprafaţă. Tot ce se întâmplă în puţ e redat de camerele video cu infraroşu pe ecranul panoului de comandă de la suprafaţă. În difuzoare se aude până şi respiraţia copilului. Echipamentul poate fi folosit până la adâncimi de 100 de metri şi poate susţine o greutate de până la 100 de kilograme', ne-a explicat inginerul Ioan Bădărău.
Deocamdată, invenţia cu ajutorul căreia ar putea fi salvate vieţile copilaşilor sau ale adulţilor prinşi în puţuri sau fântâni nu poate intra în dotarea pompierilor salvatori.
Invenţia a fost brevetată la OSIM, dar îi trebuie şi avizul celor de la Interne, care doar au certificat-o', a adăugat inventatorul.

Salvatorul din Segarcea, premiat

Marian Becheanu, băiatul de 14 ani care weekendul trecut a salvat un copil de 3 ani căzut într-un puţ adânc de 15 metri, a primit duminică seară, la Sala Polivalentă din Craiova, distincţia de Cel mai curajos oltean'. Puştiul, care este crescut doar de tată, a devenit o mică vedetă după ce, legat cu chingi , a coborât în subteran pentru a recupera copilul unor vecini. (Elena Vlaicu)

Marian (14 ani) a fost premiat pentru curajul său

Loading...
Comentarii