Coronavirusul nu e doar cel mai important subiect la ora actuală, uneori pare că e singurul. Și e copleșitor. Pe lângă virusul în sine, avem de-a face cu stres legat de economie și de izolarea socială. Ar fi ciudat să nu resimțim stres.
Mai mulți psihologi și cercetători de la universități din SUA au discutat despre cum ne afectează perioada asta, și ce putem face ca să nu ne simțim total copleșiți.
“Este extrem de important să recunoaștem că incertitudinea este stresantă”, zice Roxane Cohen, profesor de psihologie la University of California, Irvine. “În astfel de condiții, anxietatea e un răspuns foarte normal”.
Apoi, multe din lucrurile pe care le-am face în mod obișnuit să ne destindem nu mai sunt posibile. Nu putem să urmărim sport, nu putem să mergem la sală sau să ieșim cu prietenii.
Dar nu e bine să intrăm într-un mod de gândire fatalist. E important să ținem cont că ne izolăm pentru a apăra societatea (și în special pe cei vulnerabili) de o boală teribilă.
“Putem să găsim un mesaj pozitiv aici: dacă lucrăm împreună, putem salva vieți”, spune Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young.
Acest îndemn vine și de la astronautul Scott Kelly, care sfătuiește oamenii să țină mereu cont că facem acest lucru pentru un motiv foarte important.
Atât Kelly, cât și Cohen ne spun, de asemenea, că e bine să păstrăm legătura cu prietenii și familia și să vorbim cu ei cât de des e posibil. Sigur, un apel telefonic sau video nu e același lucru cu a sta față în față cu cineva, dar e clar mai bine decât nimic, și ne ajută să simțim că suntem conectați cu cei dragi și că ne izolăm și ca să-i protejăm pe ei.
“În loc să ne gândim că suntem izolați de cei dragi, ne putem concentra pe faptul că tocmai pentru a-i ajuta pe cei dragi stăm izolați”, spune Holt-Lunstad.
Și în cele din urmă, deși suntem forțați să ne izolăm, este și un sentiment de solidaritate aici: suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să lucrăm cu toții pentru a ajunge la mal.
Anxietatea poate fi contagioasă, dar la fel poate fi și compasiunea.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!